"Rols-rojs" među voćem: Rubi roman je grožđe veličine pingpong loptice i košta koliko i dobar auto

20.07.2021

12:30 >> 14:39

0

Ova sorta grožđe uzgaja se od 2008. godine isključivo u prefekturi Išikava u Japanu

"Rols-rojs" među voćem: Rubi roman je grožđe veličine pingpong loptice i košta koliko i dobar auto
Copyright Profimedia/grožđe "Rubi Roman"

Rubi roman je sorta stonog grožđa koje se uzgaja isključivo u prefekturi Išikava u Japanu. Crvene je boje i veličine pingpong loptice, a prvi put u prodaji našlo se 2008. godine. Zbog toga ga zovu “rols-rojsom” među voćem.

Pročitajte i ovo:

Ova sorta ima stroga pravila provere i prodaje. Svako zrno mora biti teže od 20 grama i mora da ima više od 18 odsto šećera. Pored toga, postoji posebna premijum klasa kod koje je svako zrno teško više od 30 grama, a ceo grozd teži najmanje 700 grama. Kriterijumi su toliko strogi da se 2010. godine kvalifikovalo samo šest grozdova, a 2011. nijedno.

Za ovu vrstu se kaže da je najskuplja sorta grožđa na svetu. Prvi put kada se pojavilo u prodaji, jedan grozd, od 700 grama, prodat je po ceni od 100.000 japanskih jena, ili 910 američkih dolara. Precizno je izračunato da je jedno zrno vredelo 26 dolara. Već 2016. godine, cena je skočila, pa je grozd iste težine prodat za 1,1 milion jena, ili za 8.400 dolara, na prvoj godišnjoj aukciji na pijaci u Kanazavi.

Pre nekoliko dana na aukciji u Kanazavi prodat je grozd za 1,4 miliona jena, ili 12.700 dolara. Ovu cenu izlicitirao je vlasnik trgovačkog lanca iz Tajvana Hsieh Mingta:

Profimedia/Hsieh Ming-ta

– Želim da ovu sortu grožđa predstavim u Tajvanu. Možda izgleda da je to mnogo novca, ali nije tako ako uzmete u obzir sav trud i napore koje poljoprivrednici ulažu na poljima – kazao je Mingta.

Pročitajte i ovo:

Svake godine se proizvede samo ograničena količina (2.400 grozdova) ovog izuzetno egzotičnog i retkog voća.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike