U carstvu crtanih junaka: Neko je dobio zvezdu na Holivudskom bulevaru slavnih, a neko armiju fanova

22.07.2021

17:00 >> 18:08

0

Autor: A. G.

U carstvu crtanih junaka: Neko je dobio zvezdu na Holivudskom bulevaru slavnih, a neko armiju fanova
Copyright Pixabay

Heroji crtanih filmova imali su veliki uticaj na naše živote. Sećamo se vremena kada smo sanjali o tome da kroz život hodamo u kostimu omiljenog animiranog junaka.

Nije malo ni odraslih koji još uvek sanjaju takav san.

Svako ko kaže da su crtani filmovi samo za decu greši, jer oni su tu da nas nasmeju, rasplaču, ali i nauče nekim važnim životnim lekcijama.

Koji su vam najdraži, i znate li sve o njima?

Pročitajte još:

Miki Maus

Malo je likova u carstvu fantastike koji su toliko kultni i prepoznatljivi kao što je čuveni miš, a on ima sjajnu karijeru, već više od 90 godina.

Da li ste znali da mu je glas u početku pozajmljivao Volt Dizni lično? Inače, Miki Maus je izmišljeni lik iz crtanog filma, a prvi put se pojavio na filmu 1928. godine u produkciji Volta Diznija.

Pixabay

Od 1930. se pojavljuje i kao junak stripova i slikovnica. Prvobitno je trebalo da se zove Mortimer Maus, ali je žena Volta Diznija mislila da je Mortimer žensko ime, pa je njen predlog bio Miki. Postao je prvi lik iz crtanog filma koji je zaradio zvezdu na Holivudskom bulevaru slavnih. Deset njegovih filmova nominovano je za Oskara za najbolji animirani kratki film.

Pera Kojot (super genije)

Pera Kojot – super genije je lukavi kojot koji ima mnogo genijalnih ideja. Stvorio ga je 1948. godine Čaj Džouns, a prvi put se pojavljuje u crtanom filmu “Fast and Furry-ous” iz 1949. godine.

Profimedia

U prvih pet epizoda, glavni protivnik Peri Kojotu bio je Duško Dugouško, a kasnije je tu ulogu preuzela Ptica Trkačica. Danas u svetu postoje razna udruženja za podršku ovom lukavom geniju, pišu zanimljivostidana.com.

Pluton

Pluton se originalno zvao Rover i bio je Mikijev ljubimac. Nastao 1930. godine, Pluton je bio jedan od najpopularnijih likova Diznijeve kompanije.

Profimedia

Najčešće se pojavljivao kao Mikijev pas ljubimac i najbolji prijatelj. Petog septembra napunio je 90 godina.

Brzi Gonzales

Brzi Gonzales je najbrži animirani miš u celom Meksiku. Pored svoje brzine, poznat je i po svom meksičkom naglasku. Obično nosi preveliki žuti sombrero i belo odelo. Prvi put se pojavio 1953 godine u crtaću “Cat-Tails for Two”, koji je režirao Robert Makimson.

Profimedia

U prvoj verziji bio je pokvareniji i ličio je na pacova, a dve godine kasnije Fric Friling je režirao film “Brzi Gonzales”, u kome se Brzi Gonzales pojavljuje u svom današnjem obliku, koji je redizajnirao animator Holi Pret. Jedno vreme ovaj crtani lik bio je zabranjen, jer je postojalo mišljenje da njegov lik prikazuje Meksikance u ružnom svetlu.

Paja Patak

Puno ime Paje Patka u originalu je Donald Fauntleroy Duck. Nastao je 1934. godine, kao Mikijev dobar drugar.

Volt Dizni i Paja Patak / Profimedia

Pročitajte još:

Paja Patak je crtani lik iz filma i stripa, kojeg je izmislio Volt Dizni, kao belu patku sa žuto-narandžastim kljunom, nogama i stopalima, obučenu u mornarsku bluzu i kapu, ali bez pantalona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike