U srednjem veku: Umreti u parlamentu bilo je strogo zabranjeno, a fudbal se pretvarao u pravi rat

01.08.2021

18:40 >> 19:16

0

Zakonodavstvo srednjeg veka podjednako je čudno kao i kazne

U srednjem veku: Umreti u parlamentu bilo je strogo zabranjeno, a fudbal se pretvarao u pravi rat
Copyright Profimedia

Često smo skloni usled negativnih pojava u društvu da konstatujemo kako se svet promenio i kako je život postao težak i nepodnošljiv, da vlada velika otuđenost i da je sve manje empatije u ljudima. Ipak, ukoliko se osvrenemo na istoriju razvoja ljudskog durštva, shvatićemo da iako ono nije savršeno, njegov razvoj i napredak je nešto što se konstatntno dešava. I da je ovo što imamo danas, ipak njegov najviši stupanj razvoja.

Pročitajte još:

Često su srednjovekovne kazne izazivale interesovanja kod ljudi zbog brutalnosti koje su današnjem pravnom sistemu nezamislive. Ipak, kada analiziramo zakonodavstvo srednjeg veka ono je podjednako čudno kao i kazne.

Izdvojil smo neke od bizarnih.

Zakonom iz 1495. godine, dečacima koji nisu bili plemići bilo je zabranjeno da igraju tenis, jer se smatralo da se na taj način podstiče kockanje. Zakoni su se primenjivai tokom cele godine, izuzev Božića, a čak i tada su smeli da se igraju isključivo u zatvorenom prostoru, odnosno u kući svog gospodara, piše nationalgeographic.rs.

Profimedia

Fudbal se nije smatrao preterano civilizovanom igrom u to vreme. Zapravo, i nije ličio na fudbal kakav danas poznajemo – na terenima je nastajao pravi rat, sa puno štete, pa čak i smrtnim ishodima. Engleski kralj Edvard II je 13. februara 1314. godine čak izdao naredbu o zabrani fudbala u Londonu. Tadašnji gradonačelnik Londona rekao je da ova igra stvara veliku gužvu i nemire u gradu, sa javnih fudbalskih igrališta čuje se velika buka, a iz toga “mogu da proizađu razna zla”. Zabrana fudbala ukinuta je 1650. godine.

Profimedia

Prema anketi sprovedenoj 2007. godine, ovo je jedan od najblesavijih zakona u istoriji, koji se, verovali ili ne, u Velikoj Britaniji i dalje primenjuje. Naime, u srednjem veku je odlučeno da svako ko umre u parlamentu ima pravo na državnu sahranu. Sasvim je očigledno da je nekada neko od običnih podanika u to doba iskoristio neku rupu u proceduri da bi obezbedio ovu privilegiju nekom bližnjem, tako da je ubrzo doneta odluka da je umreti u parlamentu strogo zabranjeno.

Pročitajte još:

Zabrana krađe mrtvog kita takođe je postojala kao zakon. Ovaj propis ima više smisla kada shvatite da je srednjovekovna palata u osnovi bila sve. A kitovi su, očigledno bili na meniju, ali samo za kralja i kraljicu.

Tako da kad kritikujemo svet u kome živimo, to možda i jeste delimično opravdano ali sasvim sigurno da je srednjovekovnom čoveku prikazana vizija budućnosti on bi je prigrabio bez razmišljanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike