Neverovatne priče iz prošlosti: Najkraći rat na svetu trajao je 38 minuta

06.08.2021

12:00 >> 12:43

0

Roditelji kralja Tutankamona bili su brat i sestra

Neverovatne priče iz prošlosti: Najkraći rat na svetu trajao je 38 minuta
Copyright Profimedia

Osim piramida, kraljeva i ratova koji ispunjavaju stranice naših udžbenika, istorija sveta puna je i neverovatnih priča za koje većina nas nikada nije čula.

A često upravo otkrivanje istorijskih trivijalnosti čini neke od najzanimljivijih detalja iz prošlosti.

Najkraći rat u istoriji

Najkraći rat u istoriji bio je Anglo-zanzibarski rat – trajao je svega 38 minuta.

Vojni sukob između Zanzibara i Velike Britanije dogodio se 1896. godine.

Kako se navodi u Ginisovoj knjizi rekorda, sukob je trajao između 38 i 45 minuta i označen je kao najkraći zabeleženi rat u istoriji.

U ratu je poginulo oko 500 Zanzibaraca. To je najkraći rat u istoriji, ali s obzirom na kratak period sukoba, jedan od najkrvavijih.

Pročitajte još:

Roditelji kralja Tutankamona bili su brat i sestra

Profimedia

Roditelji kralja Tutankamona bili su brat i sestra, prema navodima National Geographica.

Tutankamon je imao devet godina kada je njegova vladavina počela. Dečak faraon vladao je jednu deceniju i smatra se najmlađim faraonom koji je vladao Egiptom.

Činjenica da je Tutankamon bio potomak brata i sestre nije toliko neuobičajena među egipatskim dinastijama.

Leteće kočije

Mislili ste da je svemirsko putovanje moderan koncept, ali ispostavilo se da je engleski teolog Džon Vilkins pokrenuo tu ideju oko 1600. godine. U svojim knjigama on je sugerisao da bi „leteće kočije“ mogle odvesti ljude na Mesec, jer je verovao u postojanje drugih bića koja bi se, kako je verovao, mogla pokazati kao veliki trgovinski partneri. Takođe je verovao da astronautima neće trebati nikakva posebna oprema za disanje, jer će se samo naviknuti na čistiji vazduh visoko na nebu.

Kada je papa objavio rat mačkama

Pexels/ Tadeusz Domagalski

Papa Grgur je u 13. veku objavio rat mačkama jer je verovao da mačke u sebi nose duh satane. Tada su Katolička crkva i svi njeni sledbenici pokrenuli akciju istrebljenja mačaka. Neki istoričari veruju da je ovaj masakr utcao na razmnožavanje glodara koji su prenosili zarazne bolesti. Od tada potiče i sujeverje da crne mačke simbolizuju lošu sreću.

Marš žena

Poznate su nam borbe žena za razna prava, ali skoro sasvim nepoznata je ona u kojoj su se žene borile za pravo na konzumiranje cigareta. To se dogodilo 1929. godine, međutim, postoje sumnje da je ovaj marš bio bar delimično PR trik koji je priredio Edvard Bernajz, koga je u to vreme angažovala kompanija „American Tobacco“. Te 1929. godine grupa žena izašla je na ulice, pušeći cigarete i noseći natpise da je cigareta „baklja slobode“.

Pročitajte još:

Kečap u piluli

Tridesetih godina 19. veka lekar po imenu Džon Kuk Bennet tvrdio je da se paradajz može koristiti za lečenje dijareje i probavnih smetnji. Njegov recept za kečap od paradajza je čak koncentrisan u obliku pilula i prodat kao lek.

Pixabay

Ajnštajn za predsednika

Nakon smrti prvog predsednika Izraela 1952. godine, ovu funkciju je Albertu Ajnštajnu ponudio premijer David Ben Gurion. Uslov je bio da se naučnik preseli u Izrael i prihvati državljanstvo, uz saglasnost da nastavi da se bavi naučnim radom. Ajnštajn je odgovorio da zbog svog neiskustva u radu sa ljudima nije kvalifikovan da obavlja tako visoku funkciju.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike