Lov na eliksir besmrtnosti koštao ga je života! Opsesija prvog kineskog cara čarobnim napitkom

06.08.2021

14:00 >> 14:27

0

Ako ne bi mogao da živi večno, Ćin Ši Huang je hteo da se bar osigura da bude dobro opremljen u zagrobnom životu

Lov na eliksir besmrtnosti koštao ga je života! Opsesija prvog kineskog cara čarobnim napitkom
Copyright Profimedia

Prvi kineski car Ćin Ši Huang želeo je da živi večno.

Poslednjih deset godina života slao je svakog naučnika i mudraca u zemlji u potragu za eliksirom koji bi ga spasao smrti.

Pokrenuo je opsesivnu potragu za eliksirom života u 49. godini, 210. pre nove ere, otkrila su nova arheološka istraživanja.

Profimedia

Ćin Ši Huang rođen je 259. godine pre nove ere, a do smrti 210. godine p. n. e. osvojio je svih šest zaraćenih država Kine, kako bi stvorio jedinstvenu naciju i proglasio se njenim carem.

Tokom njegove vladavine, trake od bambusa ili drveta poznate kao listići bile su uobičajeni materijal za pisanje. U 2002. godini, više od 36.000 listića sa drevnom kaligrafijom otkriveno je u napuštenom bunaru u centralnoj kineskoj provinciji Hunan, navodi Ksinhua. Na drvenim letvicama se, između ostalog, pominje i potraga za čarobnim napitkom koji bi mu garantovao večni život.

Pročitajte još:

Zapisi sadrže izvršnu naredbu koju je izdao car, ali i niz neugodnih odgovora regionalnih vlada koje nisu uspele da pronađu ključ za večni život.

Tako je jedan grad pod nazivom Dukjang izvestio cara da njegovi stanovnici još nisu pronašli eliksir života, dok je drugi grad u današnjoj provinciji Šandong u istočnoj Kini ponudio biljku sa lokalne planine.
Pročitajte još:

Profimedia

Opsesija prvog cara večnim životom dobro je poznata. On je naredio izgradnju ogromnog podzemnog mauzoleja s gotovo 8.000 vojnika od terakote da ga čuvaju u “zagrobnom životu”.

Umro je 210. godine pre nove ere, navodno zato što je progutao živu ili neki drugi otrov po savetu svojih dvorskih alhemičara i lekara, nadajući se da će mu to doneti večni život.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike