Najnoviji projekat Bila Gejtsa: Kontracepcija za muškarce

07.08.2021

16:35 >> 16:39

0

Autor: Nikola A.

Univerzitet je na jedinstvenoj poziciji da nastavi sa ovim istraživanjem

Najnoviji projekat Bila Gejtsa: Kontracepcija za muškarce
Copyright Profimedia

Naučnici Univerziteta u Dandiju dobili su pomoć Bila Gejtsa u iznosu od 1,2 miliona funti (više od 1,4 miliona evra) koja će se koristiti u naredne dve godine za identifikaciju odgovarajućih jedinjenja sa potencijalom za razvoj prve sigurne i efikasne muške kontraceptivne pilule.

Kris Barat, profesor reproduktivne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Dandiju rekao je za britanski dnevni list „Metro“ da nije bilo značajnih promena u oblasti muške kontracepcije još od razvoja kondoma.

Pročitajte još:

– To znači da veliki deo tereta zaštite od neželjene trudnoće i dalje pada na žene. Nadamo se da ćemo rešiti tu nejednakost i već smo napredovali, zahvaljujući prethodnoj rundi finansijske pomoći dobijenoj od Fondacije Bil i Melinda Gejts – rekao je Barat.

Dodao je da je Univerzitet na jedinstvenoj poziciji da nastavi sa ovim istraživanjem, kombinujući „našu međunarodno priznatu stručnost u istraživanju plodnosti muškaraca u okviru naše Medicinske škole sa našim znanjem o dizajnu pilula zasnovanom na našoj školi prirodnih nauka“.

– Do kraja ovog dvogodišnjeg perioda, želeli bismo da identifikujemo visokokvalitetno jedinjenje kojim možemo da pređemo u prve faze razvoja pilula. To bi bio značajan korak napred na ovom polju i potencijalno bi mogao biti ključ koji otključava novu eru u muškoj kontracepciji – rekao je Barat.

Pročitajte još:

„Metro“ navodi da je između 2015 i 2019 bilo oko 121 milion neželjenih trudnoća u svetu. Do neželjenih trudnoća dolazi tri puta češće u najsiromašnijim regionima sveta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike