Da li petak 13. zaista donosi nesreću ili je u pitanju sujeverje? Ovo su događaji koji su obeležili ovaj mračan dan

13.08.2021

18:30

0

Autor: Nikola A.

Ovo verovanje traje već stotinama godinama

Da li petak 13. zaista donosi nesreću ili je u pitanju sujeverje? Ovo su događaji koji su obeležili ovaj mračan dan
Copyright Profimedia

Mnogi kažu da je strah od petka 13. čisto sujeverje, ipak verovanje u ovakav dan i datum donosi određenu misteriju. Neki veruju da se nesreća broju 13 pripisuje biblijskom vremenu. Za Judu koji je izdao Isusa Hrista tvrdi se da je bio 13. gost na poslednjoj večeri, pa se i danas veruje da nije dobro biti trinaesti gost za stolom.

Ovo verovanje traje već stotinama godinama, a najveća dva primera vezana za broj 13 u Beogradu su potpuno neverovatna. Kada je u Beograd stigao telefon, niko nije želeo da dobije broj 13. Ta cifra je potom dodeljena Beogradskim klanicama. Strah od ovog broja je prisutan i danas, u centru Beograda, hoteli “Moskva” i “Balkan” nemaju sobe sa brojem 13.

Izdvajamo najspecifičnije događaje koji se dovode u vezu sa petkom 13.

SEDMORO POGINULIH U PADU HELIKOPTERA

Petak 13. mart 2015. godine bio je bukvalno krvav! Tri teške tragedije su se dogodile ove godine na ovaj dan i datum.

Helikopter vojske Srbije krenuo je u Rašku da oslobodi bebu koja je bila zarobljena u odronu, ali zbog teških vremenskih uslova nije uspeo da sleti na aerodrom Nikola Tesla. U helikopteru je bilo sedmoro ljudi i niko nije preživeo.

U ovoj nesreći živote su izgubili: major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, tehničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, anesteziolog Dževad Ljajić, tehničar Miroslav Veselinović, kao i beba iz porodice Ademović.

Ilustracija/Pixabay

AVIONSKA NESREĆA U ANDIMA

Petak 13. oktobar 1972. Avion sa urugvajskim ragbi timom iz Montevideo se ruši u Andima. Poginula je većina putnika. Preživeli, koji su pronađeni 3 meseca kasnije, bili su prinuđeni da jedu meso mrtvih kako bi preživeli.

Ilustracija/Pixabay

LEŠ U GLOGOLJSKOM RITU

Petak 13. mart 2015. Policija pronašla telo Miroslava Čvorovića nedaleko od mesta gde je prethodno veče pronađen ubijeni taksista Ćira Treneski. Nesrećni čovek je izrešetan hicima iz automatske puške kada je pritekao u pomoć ljudima koji su iz kanala izvlačili automobil. Nije znao da se radi o ubicama koji su malo pre toga ubili taksistu Ćiru Treneskog.

MASOVNA EGZEKUCIJA VITEZOVA TEMPLARA

Petak 13. oktobar 1307. Stotine vitezova Templara su uhapšeni i nepravedno optuženi za jeres od strane kralja Francuske Filipa IV. Svi su masakrirani.

24sedam/ Goran Sivački

OTETA DEVOJČICA U NASELJU BRAĆE JERKOVIĆ

Petak 13. mart 2015. Tog dana odigrala se prava drama na ulicama Beograda. Devojčicu su troje francuskih državljana oteli iz naručja majke usred bela dana u naselju Braće Jerković. Brzom akcijom policije devojčica je pronađena u blizini Sremske Mitrovice, a napadači su uhapšeni.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike