Čudne navike genija: Velikom psihijatru žena je svakog jutra stavljala pastu za zube na četkicu

23.08.2021

18:30 >> 19:29

0

Ernest Hemingvej i Marsel Prust imali su običaj da ustaju rano. Betoven je ispijao desetine šoljica kafe dnevno, a Bendžamin Frenklin je voleo da stoji ispre

Čudne navike genija: Velikom psihijatru žena je svakog jutra stavljala pastu za zube na četkicu
Copyright Profimedia

Veliki umovi stvaraju velika umetnička dela, ali ti isti umovi proizvode i neke ekscentričnosti koje idu ruku podruku sa genijalnim idejama.

Ove čudne navike su sastavni deo kreativnih procesa nekih od najpoznatijih svetskih mislilaca.

Leonardo da Vinči nije bio veliki ljubitelj sna. Pridržavao se polifaznog ciklusa spavanja, koji uključuje samo kratke dremke u 24 sata.

Još jedan pronalazač koji je imao neobične obrasce spavanja bio je jedan od najvećih naučnika svih vremena – Nikola Tesla. Spavao je samo dva sata dnevno, ali to nije bila najčudnija stvar koju je praktikovao. Svakog dana je šetao od 12 do 16 kilometara, a svake noći bi po 100 puta savijao prste na nogama.

Nikola Tesla/Profimedia

 

Frojdu je žena svakog jutra stavljala pastu za zube na četkicu, kako veliki psihijatar ne bi gubio vreme.

Pročitajte još:

Veliki kompozitor Čajkovski je svakog dana šetao tačno dva sata, ni minut više ni minut manje. Ako bi slučajno prešao planirano vreme, bio je siguran da ga čeka neka nesreća.

Ostalo je zabeleženo da je jedan od najvećih svetskih kompozitora Ludvig van Betoven komponovao svoje velike simfonije dok je koračao po sobi i u redovnim intervalima se polivao vodom po glavi kako bi ostao budan i blistavog uma.

Betoven / Profimedia

Džejn Ostin je pisala u dnevnoj sobi pored majke koja je uglavnom šila. Kada bi se našla u gužvi, pisala bi na salvetama i otcepljenim papirima koji su se lako mogli sakriti.

Ruski kompozitor Igor Stravinski stajao je na glavi kada je bio kreativno blokiran jer je verovao da taj potez odmara glavu i bistri mozak.

Agata Kristi se žalila na problem sa novinarima koji su insistirali na tome da je fotografišu za radnim stolom, pošto ga nije ni imala.

Pročitajte još:

Ingmar Bergman je bio veoma disciplinovan u svojim dnevnim ritualima. Svaki dan je za ručak jeo isto – kiselo mleko i džem od jagoda sa kukuruznim pahuljicama.

Ingmar Bergman/Profimedia

I najčudnija od svih navika pripadala je nemačkom pesniku, filozofu i dramaturgu Fridrihu Šileru, koji je mogao dobro da piše samo ako se oko njega širio miris trulih jabuka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike