Porcelan iz Hitlerove zbirke na aukciji: Očekuje se vrtoglava cifra

30.08.2021

07:00 >> 07:59

0

Autor: A.G.

Vremenska kapsula

Porcelan iz Hitlerove zbirke na aukciji: Očekuje se vrtoglava cifra
Copyright Profimedia

Kolekcija porcelana “Meissen”, prokrijumčarena iz Beča nakon što su njeni vlasnici bili prisiljeni da pobegnu od nacista, a koja je našla svoje mesto u Hitlerovoj zbirci biće predstavljena ljubiteljima ovakvih kompleta u septembru, kada će kuća Sotbi organizovati aukciju u Njujorku, prenosi Gardijan.

U kolekciji je sat za kamin iz 1727. godine napravljen za Avgusta II Jakog, kralja Poljske i velikog kneza Litvanije. Reč je o konstrukciji koja se smatra jednom od najsofisticiranijih porcelanskih skulptura svog vremena.

Ukupno 117 artefakata, koji čine samo četvrtinu celokupne zbirke koju su sakupili hamburški advokat Franc Openhajmer i njegova supruga Margarete, u prvim decenijama 20. veka, nedavno je vraćeno naslednicima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sotheby’s (@sothebys)

Potencijalni kupci koji su izrazili interesovanje za ova dela, za koje se očekuje da će dostići cenu od 2 miliona dolara, uključuju muzeje, kolekcionare i trgovce, ali i poznavaoce umetnosti koji nisu toliko zainteresovani za porcelan koliko za priču kojom je obavijen.

– Mnogi su bili oduševljeni pričom koja predstavlja jednu divnu vremensku kapsulu i za mene je njeno prepričavanje svakako bio jedan od najuzbudljivijih aspekata rada na ovome, rekao je Lušan Simons, jedan od šefova u „Sotbiju“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike