Pričajte tiše u vreme pandemije

17.09.2020

14:18

0

Autor: 24sedam

Američki naučnici su ustanovili da govor tišim glasom manje širi virus korone

Pričajte tiše u vreme pandemije
Copyright Pixabay

Tišim govorom vazduhom se raspršuje manje virusa i tako se smanjuje njegovo širenje, što u vreme pandemije koronavirusa može biti važno u visokorizičnim zatvorenim prostorima poput bolnica ili restorana, utvrdili su američki naučnic. Smanjenje jačine govora za samo šest decibela u prosečnom govoru može imati isti učinak na sprečavanje širenja virusa kao i udvostručena ventilacija u prostoriji, tvdre naučnici s kalifornijskog univerziteta.

-Rezultati naše studije ukazuju na to da bi zdravstvene vlasti trebale da razmotre uvođenje “tihih zona” u zatvorenim prostorijama visokog rizika poput čekaonica u bolnicama ili u restoranima i uopšte prostorijama u kojima boravi puno ljudi.

Svetska zdravstvena organizacija u julu je iznela mogućnost po kojoj se koronavirus može širiti aerosolom u situacijama poput horskog pevanja ili za vreme vežbanja u teretanama ili tokom okupljanja u restoranima.

Pixabay

Mikroskopske čestice, koje se raspršuju tokom govora, dovoljno su velike da nose aktivne čestice virusa, pokazalo je istraživanje. Povećanje nivoa jačine glasa za 35 decibela, što je razlika između šapata i vike, izbacuje se 50 puta više čestica.

-Nisu svi zatvoreni prostori jednaki kada je u pitanju širenje virusa aerosolom, kazao je glavni autor studije Vilijam Ristenpart.

-Puna, ali tiha učionica puno je manje opasna od karaoke bara u kojem nema mnogo ljudi, ali se tamo nadvikuju zbog glasne muzike ili glasno pevaju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: tportal.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike