Masonska legenda o graditelju Solomonovog hrama

23.09.2020

12:00 >> 10:04

0

Predanje o Hiramu Abifu

Masonska legenda o graditelju Solomonovog hrama
Copyright Profimedia

Slobodni zidari, ili masoni, kroz istoriju čovečanstva obavijeni su velom misterije i tajne. Tajnost njihovih rituala vrlo često je definisana kao zavera protiv čovečanstva. Da li je zaista tako?  Kada pogledamo spisak članova masonskog pokreta, srećemo ljude koji su, baš naprotiv, kroz istoriju učinili najviše za ljudsko društvo u svojim oblastima.  Poznati masoni bili su: Gete, Volter, Herman Hese, Oskar Vajld, Puškin, Kutuzov, Čerčil, Dositej Obradović, Vuk Karadžić, Njegoš, Živojin Mišić, kralj Aleksandar Karađorđević, Mihailo Pupin…

profimedia

Ali kao i svaki pokret, i masonski ima svoje legende, priče i alegorije koje prenosi na svoje članstvo. Jedna od njih je i legenda o čuvenom graditelju Solomonovog hrama Hiramu Abifu. U legendi o Hiramu Abifu, majstoru graditelju Solomonovog hrama, opisuju se iskušenja kroz koja je on, kao majstor, morao da prođe. Na početku gradnje, pomoćnicima je obećano da će svi koji se pokažu dobro i izuče zanat dobiti tajnu reč majstora graditelja, s kojom će i u drugim zemljama biti priznati za majstore i dobijati majstorsku platu. Ali gradnja se bližila kraju, a još nijedan pomoćnik nije unapređen u majstora. Plašeći se da će biti prevareni, petnaestorica pomoćnika odlučila su da uzmu stvar u svoje ruke – skovala su zaveru da tajnu reč silom izvuku od majstora Hirama. Dvanaestorica su se, međutim, povukla, pokajavši se zbog svojih namera. Samo su trojica sprovela plan do kraja.  Svakog podneva, dok su se radnici gradilišta odmarali, Hiram je odlazio u hram da se moli.

profimedia

 

 

Jednog dana, trojica zaverenika stala su na tri izlaza od hrama u kome se Hiram molio, rešena da ga ne puste da prođe dok im ne oda tajnu reč. Majstor je najpre pokušao da izađe na istočna vrata. Kada je odbio da odgovori na pomoćnikov zahtev, prvi ga je udario lenjirom u grlo. Povređen, Hiram je pohitao ka južnoj kapiji – ali tamo se suočio s drugim pomoćnikom koji ga je, pošto majstor i dalje nije hteo da oda tajnu reč, udario ugaonikom u levu stranu grudi. Posrćući, Hiram je stigao do zapadne kapije. Tu ga je sačekao treći pomoćnik, od koga je zadobio smrtonosni udarac špicastim čekićem u čelo. Hiram je umro, dokazujući svoju dostojnost.

Ova legenda je, kako su za portal 24sedam objasnili članovi tajnog bratstva u Srbiji, teško razumljiva ljudima koji nisu deo slobodnog zidarstva, ali čak i ovakva, bez objašnjenja dubljeg značenja,  ona govori o visokim principima na kojima počiva ovo društvo.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike