Najpoznatiji primeri "neprijateljske" arhitekture na delu (FOTO)

28.02.2023

09:05

0

Autor: A.G.

Mermerni blokovi isklesani tako da predstavljaju dijamante

Najpoznatiji primeri "neprijateljske" arhitekture na delu (FOTO)
Kuće dijamanata - Copyright Profimedia

Stari grad Segovija, oko 90 km severno od Madrida, najpoznatiji je po svojim arhitektonskim zanimljivostima, kao što su ukrasne fasade i geometrijske teksture na zidovima mnogih kuća.

Najčudnija među njima „Kuća vrhova“ u potpunosti je prekrivena granitnim blokovima uklesanim u reljefe u obliku piramide. Iz zidova viri više od šest stotina piramida koje daju utisak džinovskog renda za sir.

Profimedia
 

Ali ovo nije jedina kuća u Evropi sa tako „neprijateljskom“ fasadom. „Palaco dei Diamanti“, u Italiji, takođe je ukrašena sličnim reljefom, ali su takozvani dijamanti manje izraženi.

Profimedia
 

Fasada ove kuće iz kasnog 15. veka prekrivena je sa 8.500 belih mermernih blokova isklesanih da predstavljaju dijamante, pa otuda i njeno ime. Pozicioniranje dijamanata varira kako bi se maksimalno povećala svetlost koja se reflektuje od zgrade, stvarajući priličan vizuelni efekat.

Crkva Gezu Nuovo je još jedna građevina u Italiji sa izbočinama u obliku dijamanta.

Profimedia
 

Nalazi se u Napulju. Crkva je prvobitno bila palata izgrađena 1470. godine za princa od Salerna, ali je imovina konfiskovana i prodata jezuitima 1580-ih. Palata je srušena i podignuta je nova zgrada, ali je zadržana ista neobična fasada.

Palata Faseta u Moskovskom Kremlju je još jedna građevina ovog retkog i jedinstvenog arhitektonskog stila.

Profimedia
 

To je najstarija očuvana svetovna građevina u Moskvi. Palata je završena 1492. godine i služila je kao najvažnije mesto za svečane prijeme cara, proslave krunisanja, gozbe i državne ceremonije. Tokom vekova, Palata Faseta je više puta trpela velike štete od požara i obnavljana je nekoliko puta u svojoj istoriji. Međutim, i danas se koristi za državne prijeme.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike