Kakav je život u najsnežnijem gradu na svetu?

27.02.2023

12:06

0

Autor: A.G.

Snežni nanosi su često toliko visoki da blokiraju ljudima izlaz iz kuća

Kakav je život u najsnežnijem gradu na svetu?
Najsnežniji grad na svetu - Copyright Profimedia

Najsnežniji grad na svetu, sa prosečnim snežnim padavinama od osam metara svake godine, je grad Aomori u prefekturi Aomori, Japan.

Poređenja radi, prosečna snežna padavina u Saporu u Japanu, koja je na drugom mestu na listi najsnežnijih gradova, iznosi 5 metara.

Svake godine ovu prestonicu severne prefekture sa skoro 280.000 stanovnika preplavljuju jake mećave i ledene oluje, što Aomori čini jednim od najvećih snežnih gradova na planeti i intrigantnim izborom za putovanja.

Ekstremne snežne padavine uzrokovane su hladnim sibirskim vetrovima koji svakog novembra zapljuskuju Japan sa severozapada. Dok hladan vazduh prelazi preko toplijih voda sa planinske obale Japana, on skuplja vlagu, a zatim se diže i pretvara u sneg.

Profimedia
 

Zimska zemlja čuda

Zemlja je skoro potpuno bela do aprila. Mnoge ulice u centru grada su oivičene zidovima nabijenog leda koji postaju sve viši svaki put kada snežni plugovi pokušaju da raščiste put.

Julia Minatoia je odrasla na periferiji Aomorija. Snežni nanosi u njenom dvorištu su toliko visoki svake zime da njena porodica ne može da koristi većinu vrata ili prozora na prvom spratu kuće.

Profimedia
 

Uprkos stalnim mećavama, grad Aomori se ne zatvara zimi. Naprotiv, pretvara se u zimsku zemlju čuda za skijaše i druge turiste koji žele da se vesele na snegu, a grad i okolina redovno pronalaze načine da proslave sneg.

Profimedia
 

Beli impuls

Putovanje u Aomori nije teško, čak ni kada pada sneg. To je tri sata vožnje od Tokija japanskim brzim vozom. Ili možete odleteti na glavni gradski međunarodni aerodrom, koji se nalazi na planini iznad grada. Aerodrom Aomori obavlja oko 20 letova dnevno.

Tamo je moguće sleteti i poleteti čak i zimi zbog ogromnog aerodromskog tima za uklanjanje snega, koji sebe naziva Beli impuls.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike