Od Kupidonovih strela do vereničkog prstena! Šta dijamante čini tako posebnim?

25.02.2023

15:06

0

Autor: A.G.

Trajni simbol ljubavi, romantike i odanosti

Od Kupidonovih strela do vereničkog prstena! Šta dijamante čini tako posebnim?
Dijamant - Copyright Foto: Profimedia

Vekovima su dijamanti bili jedno od najspektakularnijih dragih kamenja na svetu. Ali šta je to sa ovim svetlucavim draguljima što ih čini tako privlačnim?

Znamo da oni mogu osvojiti nečije srce i dokazati večnu ljubav u samo nekoliko sekundi, ali postoji još mnogo razloga zašto je blistavo kamenje tako visoko cenjeno.

Prvi dijamanti iskopani su u Indiji

Indija je u drevnim vremenima bila vodeći svetski izvor dijamanata, od antičkih vremena do 1726. Međutim, od te 1726. do danas, dijamanti su postali popularniji, što je dovelo do toga da se sve više zemalja pridružilo lovu na dragulje, oduzimajući presto Indiji kao vodećem proizvođaču dijamanata.

Danas su vodeće zemlje koje proizvode dijamante Rusija, Bocvana, Demokratska Republika Kongo, Australija, Kanada, Zimbabve, Angola, Južna Afrika i Lesoto.

Profimedia
 

Dijamanti su nekada bili zakonski regulisani

Tokom 1800-ih, zbog opadanja ponude dijamanata, francuska elita je želela da rezerviše ovaj kamen samo za plemstvo. Tako su doneli zakon koji je rezervisao dijamante samo za kralja i  članove kraljevskog doma.

Ako bi neko van njegovog domaćinstva bio uhvaćen da nosi dijamant, postojale su ozbiljne kazne kao što je smrt. Međutim, kada su dijamanti otkriveni u Južnoj Africi, sve se promenilo i dijamanti su postali dostupni i običnom narodu.

Pixabay
 

Veza između ljubavi i dijamanata

Stari Rimljani i Grci su verovali da su dijamanti suze koje su isplakali bogovi ili krhotine zvezda padalica.

Neki Rimljani su čak mislili da je Kupidon stavio dijamante na vrhove svojih strela. Možda je odatle nastala veza između ljubavi i dijamanata.

Prva poznata upotreba dijamantskog vereničkog prstena desila se 1477. godine, kada je nadvojvoda Maksimilijan od Austrije dao Mariji od Burgundije zlatni prsten sa inicijalima.

Pixabay
 

Dijamantska planeta

Ako želite da čujete zabavnu činjenicu o dijamantima koja će vas zaista oduševiti, to je ova. Naučnici su otkrili planetu skoro u potpunosti napravljenu od ugljenika i verovatno jedne trećine dijamanta. Nazvali su je „55 Cancri e.“

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike