Ruta 66 - najpoznatiji put na svetu

06.02.2023

15:46

0

Autor: M. J.

Ovaj put okvirno može da se pređe za oko dve nedelje

Ruta 66 - najpoznatiji put na svetu
Ruta 66 - Copyright Pixabay

Putovanje Rutom 66 je avantura vožnje najpoznatijim putem na svetu. Istorijski put 66 prolazi kroz čak osam država, počevši od Čikaga, Ilinoisa i završavajući se na obali Pacifika u Santa Moniki, u Kaliforniji.

S obzirom na oznaku „66“, 1926. godine bio je najprometniji auto-put, privlačeći ljude iz svih sfera života.

Pixabay
 

Put okvirno može da se pređe za oko dve nedelje, a najbolje vreme za putovanje je od početka maja do kraja septembra, jer put prolazi kroz planinske predele koji u zimskim mesecima mogu biti zavejani i zaleđeni.

Ilinois

Postoji nekoliko početnih tačaka rute, a ona najstarija je na uglu avenije Mičigen i Džeksonovog bulevara. Mnogi turisti se odlučuju da ovo avanturu započnu ručkom kod Luija Mičela. Odavde put vodi ka Springfildu. Usput možete zastati u gradiću Linkoln, nazvanom po bivšem američkom predsedniku Abrahamu Linkolnu. Tu se nalazi njegov muzej, kao i njegova statua.

Misuri

Iz Springfilda put dalje vodi ka Sent Luisu. Do Sent Luisa se može doći preko mosta Chain of Rok koji spaja Ilinois sa Misurijem preko reke Misisipi. Nakon posete Sent Luisu, potrebno je uputiti se u pravcu Sulivana, gde možete posetiti Meramec Caverns.

Pixabay
 

Kanzas

Put dalje vodi ka Kanzasu kroz koji prolazi samo dužinom od 21km. Ovde možete iskoristiti priliku da posetite neku od suvenirnica na putu, ali i da predahnete i pojedete nešto u restoranima koji datiraju iz perioda kada je ruta 66 bila autoput i bila popularna među vozačima.

Oklahoma

Oklahoma je domovina ocu rute 66 Sajrusu Ejveriju, koji je tvorac rute i koji ju je promovisao celog svog života. Na putu ka Katusi posetite konstrukciju Plavog kita na vodi, koja je vremenom postala jedna od znamenitnosti koju je neizostavno posetiti na putovanju rutom 66. 

Pixabay
 

Teksas

Put iz Oklahome kroz Teksas vodi do grada Amariljo. Na ovom putu možete napraviti predah u Šamroku i posetiti zdanje iz 1936. godine. Put dalje vodi kroz gradić Vega, i dalje u Novi Meksiko.

Novi Meksiko

Prvi zančajniji grad za ovu rutu u Novom Meksiku je Tukumkari. Ovaj gradić oživljava Rutu 66 u njenom punom sjaju sa preko 2.000 motela, hostela, restorana

Pixabay
 

Arizona

U Arizoni iskoristite priliku da posetite Akoma Pueblo, najstarije naseljeno mesto u Severnoj Americi. Ovde možete posetiti i videti mnoge istorijske znamenitosti plemena Akoma Pueblo. Kada ste već u Arizoni, možete iskorititi priliku da skrenete sa rute 66 i posetite Veliki Kanjon. Povratkom na rutu 66, možete posetiti poslednji veći grad na ovom putu u Arizoni Kingman, a nakon njega i Oatman, nekada poznat po rudama zlata. Nakon ove posete krećete ka poslednjoj državi kroz koju ruta 66 prolazi i gde je ujedno i njen kraj.

Kalifornija

U blizini prirodne granice između Arizone i Kalifornije - reke Kolorado nalazi se gradić Nidls. Po povratku na rutu 66, put dalje vodi do gradića Barstou poznatog po mnogobrojnim restoranima i motelima iz zlatnog doba rute 66. 

Pixabay
 

Ruta 66 svojim poprečnim prostiranjem kroz Sjedinjenje Američke Države predstavlja pravu kolevku američkog duha i tradicije,

BONUS VIDEO:

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike