Zašto ne volimo ponedeljak

06.02.2023

10:30

0

Autor: M. J.

Decenijama se smatra najgorim danom u nedelji

Zašto ne volimo ponedeljak
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ostavljajući po strani psiho-brbljanje o dobrom raspoloženju od trgovaca afirmacijom, postoje tri dobra razloga da mrzimo ponedeljak:

Profimedia
 

Mrzim posao

Mnogi Severnoamerikanci mrze svoj posao. Manje od polovine kaže da je zadovoljno, prema istraživanju koje je sprovela kompanija za tržišne informacije.Trend je najjači među radnicima mlađim od 25 godina, sa manje od 39 odsto ispitanika koji su izjavili da su zadovoljni poslom.

Radnici od 45 do 54 godine imaju drugi najniži nivo zadovoljstva. (Međutim, istraživanje Conference Board-a je takođe pokazalo da skoro polovina svih radnika starijih od 55 godina kaže da je zadovoljna svojim poslom.)

Odmor se završava

 Ako ste se upravo vratili sa neverovatnog odmora, bez rasporeda, rokova, projekata, pritiska i ranog ustajanja, prvi dan na poslu – ponedeljak – može biti depresivan šok.

Profimedia
 

Vikend je završen 

Najčešći razlog za mržnju ponedeljka je taj što sledi dva dana slobode i zabave. Za većinu, međutim, to je čista fantazija. Bilo da ste samac ili imate porodične obaveze, vikend je vreme za svakodnevne poslove - čišćenje, kupovinu, popravku. Dakle, vikendi nisu sve što su spremni da budu. Ipak, postoji mnogo trenutaka u kojima možete da se opustite da radite šta god želite, što ponedeljak čini šokom sa kojim se teško nositi.

Ostatak nedelje takođe nema šta za divljenje Dok ponedeljci dobijaju najveći deo podsmeha, naredna tri dana su daleko od utopijskih. Evo zašto: utorak. Obično se zove „Užasan utorak“. Smatra se boljim od ponedeljka, ali ima još četiri dana mukotrpnog rada. Sreda se može uporediti sa prelaskom preko jarka. Ako ste pozitivna osoba, programirali ste sebe da mislite: „Stvari idu na bolje. Posle današnjeg dana, ja sam na domaćem terenu. Još samo dva dana.”

Profimedia
 

Međutim, ako ste negativan tip, razmišljanje ide: „Samo je sreda; još tri dana mlevenja.” četvrtkom. Stvari nisu savršene, ali gledaju gore, jer je sutra petak, poslednji dan u nedelji. Dakle, možda je vredno uložiti pristojan dan. petak. Još uvek se smatra „ležernim petkom“, što znači da nema odela, kravata ili formalne poslovne odeće.

Ali kada su mnoge kompanije shvatile da je produktivnost naglo pala u petak, promenile su kodeks oblačenja i učinile ga malo manje ležernim. Ipak, bez obzira na pravila oblačenja, petak se i dalje smatra najboljim danom u nedelji.

BONUS VIDEO:

 

 


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike