Ovi vodopadi su svetsko čudo prirode

02.02.2023

14:18

0

Autor: M. J.

Privlače više od 12 miliona turista svake godine

Ovi vodopadi su svetsko čudo prirode
Nijagarini vodopadi - Copyright Pixabay

Na granici SAD i Kanade, tri ogromna vodopada, zajedno nazvana Nijagarini vodopadi, svakog minuta izlivaju oko šest miliona kubnih stopa vode, sa maksimalnog vertikalnog pada od 165 stopa. Iako na svetu postoji oko 500 viših vodopada, Nijagarini vodopadi su spektakularni zbog svoje čiste moći. Takođe su pristupačniji od mnogih velikih vodopada, zbog kratkog leta ili vožnje za milione regionalnih turista.

Pixabay
 

Nijagarini vodopadi su jedno od neverovatnih čuda prirode, a nalaze se na istoimenoj reci na granici Kanade i SAD, na teritoriji kanadske provincije Ontario i američke države Njujork, i predstavljaju najveće vodopade u Severnoj Americi u vidu zapremine.

„Voda koja grmi“, kako su vodopade nazivali američki Indijanci, formirani su pre više od 12.000 godina u kasnom ledenom dobu otapanjem leda u korito današnje reke Nijagara.

Pixabay
 

Međutim, njihov razvoj usled erozije traje i danas, što dovodi do postepenog pomeranja vodopada uzvodno. Ovi vodopadi su zapravo tri vodopada koja deli Kozje ostrvo. Sa jedne strane ostrva je kanadski vodopad koji je najveći i koji se zbog svog oblika naziva Potkovica, a druga dva se nalaze na američkoj strani i nazivaju se Američki vodopad i Nevestin veo.

Pixabay
 

Ogromna količina vode reke Nijagara neprestano teče kroz brzake i upada u ponor od pedesetak metara, koji čini vodopade, i stvara neverovatan prizor koji podseća na oblake od vode.

Pixabay
 

Vodopadi svake godine privlače više od 12 miliona turista, koji hrle da uživaju u ovom čudu prirode. U letnjem periodu posebnu lepotu daju duge koje se formiraju u odsjaju kapljica vode, dok je zimi interesantno videti kako neki delovi vodopada postanu džinovske ledenice i ledeni stubovi. U prolećnom periodu atrakciju predstavljaju sante leda koje plutaju rekom i obrušavaju se niz vodopade.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike