Zanimljive činjenice o Sidneju koje niste znali

31.01.2023

14:12

0

Autor: M. J.

Ovaj grad je jedan od najtraženijih mesta za život na svetu

Zanimljive činjenice o Sidneju koje niste znali
Sidnej - Copyright Profimedia

Ovaj prelepi grad ima toliko toga da ponudi, od svoje svetski poznate luke do zadivljujućeg prirodnog pejzaža Plavih planina, do uspešne umetnosti, kulture i noćnog života.

Čak i ako niste Australijanac, zaljubićete se u Sidnej čim ugledate znamenite gradske znamenitosti, uključujući Sidnejsku operu, Harbour Bridge i plažu Bondi.

Pixabay
 

Magija živopisnog Sidneja

Jedan od najspektakularnijih godišnjih događaja u Sidneju je Vivid Sidnei, festival svetla. Održavaju se od maja do juna, Sidnejska opera i Sidnejski Harbor Bridge pretvoreni su u laku umetnost za posetioce i „sidnejske ljude“ - nadimak za meštane Sidneja - da uživaju. Festival takođe uključuje osvetljene medvede koale pričvršćene za stabla drveća, stepenice koje svetle i još mnogo toga.

Pixabay
 

Sidnej ima više od 100 plaža

Kada su u pitanju najbolje plaže oko Sidneja, teško je znati odakle početi. Izaberite neku od preko 100 plaža širom grada da biste uživali u avanturističkim sportovima na vodi, uključujući surfovanje, ronjenje, vožnju kajakom, veslanje na daskama i vožnju mlaznim čamcem!

Profimedia
 

Jedan od najviših čeličnih lučnih mostova na svetu

Lučki most u Sidneju je jedan od najdužih čeličnih lučnih mostova na svetu, koji se proteže oko 1650 stopa, što je posebno impresivno s obzirom na to da je izgrađen 1930-ih. Danas most nosi osam saobraćajnih traka, šine, pešačku stazu, biciklističku stazu i niz stepenica do centra luka.

Pixabay
 

Sidnej je jedan od najglobalnijih gradova na svetu

Preko jedne trećine njegovog stanovništva rođeno je u inostranstvu, a oko polovina građana Sidneja su prva i druga generacija imigranata. Zapadna predgrađa su posebno raznolika. Na primer, u Paramati – gradu koji pripada oblasti Velikog Sidneja – 50 odsto njegovog stanovništva govori jezik koji nije engleski.

Pixabay
 

Sidnejska opera je jedna od najpoznatijih zgrada na svetu

Zgradu je projektovao Jorn Utzon, danski arhitekta, a konačno je završena 1973. godine, nakon šesnaest godina izgradnje, po ceni od preko 100 miliona dolara! Ovaj kultni orijentir jedno je od vodećih svetskih mesta za izvođačke umetnosti i definiše horizont Sidneja.


BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike