U Kini je zvanično počela izgradnja prvog "šumskog grada" na svetu

27.01.2023

15:06

0

Autor: A.G.

Liuzhou je jedan od gradova sveta koji je najviše pogođen smogom, zbog čega je odabran za ovaj projekat

U Kini je zvanično počela izgradnja prvog "šumskog grada" na svetu
Šumski grad - Copyright Profimedia

Prvi „šumski grad“ na svetu, stvoren za borbu protiv zagađenja, sada je u izgradnji u Liuzhou, provincija Guangsi, Kina. Dizajniran od strane Stefana Boeri Architettija, tima koji razvija zelene projekte širom sveta, futuristički Forest City biće dom za zajednicu od oko 30.000 ljudi.

Biće prekriven zelenilom, uključujući skoro milion biljaka više od 100 vrsta i 40.000 stabala koja zajedno apsorbuju skoro 10.000 tona ugljen-dioksida i 57 tona zagađivača i proizvode oko 900 tona kiseonika godišnje.

Kao rezultat toga, Forest Citi će pomoći u smanjenju prosečne temperature vazduha, poboljšanju kvaliteta lokalnog vazduha, stvaranju barijera protiv buke, stvaranju staništa i poboljšanju lokalnog biodiverziteta u regionu.

Grad će sam po sebi imati sve što jedan moderan, urbani grad ima - komercijalne zone, stambena naselja, rekreacijske prostore, bolnicu i dve škole. Biće povezan sa brzom železničkom linijom.

Forest Citi Liuzhou je prvi šumski grad na svetu, urbano telo u kome je sve skoro u potpunosti prekriveno biljkama i drvećem širokog spektra varijanti i veličina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike