Ptice koje umiru samo od starosti

08.10.2020

16:30 >> 10:56

0

Ni radijacija im ne može ništa

Ptice koje umiru samo od starosti
Copyright Pixabay

Kinezi su prepelicu zvali carskom pticom, a Japanci su njenu tajnu vekovima ljubomorno čuvali. Postoje zapisi da je jedan japanski vladar izlečen od tuberkuloze tako što je jeo meso japanske prepelice.

Iako se zove japanska prepelica, ova ptica selica se gnezdi u Mandžuriji, Istočnom Sibiru i Severnom Japanu. Zime provode u Južnom Japanu, na Korejskom poluostrvu i u Južnoj Kini. Svaka prepelica u proseku snese jedno jaje dnevno a potrebno joj je svega dva meseca da se iz jajeta razvije u koku nosilu. I ono što je najzanimljivije – ove ptice umiru samo od starosti.

Pixabay

Jaja i meso japanske prepelice su bili neizostavni deo trpeze egipatskih faraona, a njihova lekovitost je u Kini i Japanu već vekovima poznata. Brojni su i pisani tragovi o pozitivnom uticaju na ljudski organizam, naročito na krv i krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak. U novije vreme to potvrđuju i istraživanja naučnika iz celog sveta.

Jaje ove ptice ima pet puta više fosfora i sedam puta više gvožđa od kokošijeg jajeta. Najviše gvožđa u mesu koje čovek konzumira ima u mladoj junetini. Poređenja radi, jedno jaje japanske prepelice, sadrži više gvožđa nego 1,5 kg junetine!

Pixabay

Kažu da prepelice spadaju među najotpornije ptice na planeti, ne napadaju ih nikakve bolesti, nije ih potrebno vakcinisati. Njihova ishrana bazira se na prirodnoj hrani od kukuruzne smese, sa dodacima deteline, koprive i maslačka, zavisno od uzrasta i godišnjeg doba.

Ove ptice imaju jednu neobičnu osobinu koju su ustanovili japanski naučnici. Naime, oni su malom kolicinom radijacije istovremeno ozračili i kokoške i prepelice. Posle svega mesec dana jaja prepelice su bila potpuno zdrava, dok su kokošija zadržala radioaktivnost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike