Bogovi su pali na ovo ostrvo! Jedino mesto gde je princ Filip bio moćniji od Elizabete

04.12.2022

16:32

0

Nakon što je vojvoda od Edinburga posetio udaljeno ostrvo 1974. godine, verovanje da je on božanstvo se dodatno učvrstilo

Bogovi su pali na ovo ostrvo! Jedino mesto gde je princ Filip bio moćniji od Elizabete
Mesto gde je princ Filip bio moćniji od Elizabete - Copyright Profimedia

Vanuatu, ostrvska država u jugozapadnom delu Tihog okeana, oko 2.000 km severoistočno od Australije, čini 82 ostrva, od kojih je 65 naseljeno. Jedno od većih je Tanna, koje krije neobičnu priču u tom izolovanom delu sveta.

Kada je u aprilu prošle godine u stotoj godini preminuo princ Filip, vojvoda od Edinburgha i suprug britanske kraljice Elizabete, dva sela na ostrvu Tanna je pogodila tužna vest. Naime, pripadnici plemena ostrva Tanna poštuju princa Filipa kao božanstvo.

Profimedia
 

Prema legendi koju pleme prenosi iz generacije u generaciju, sin planinskog duha putovao je preko mora u daleku zemlju pre nego što se oženio moćnom ženom i vratio kući.

Stanovnici sela Jaohnanen i Jakel veruju kako je upravo princ Filip bio sin koji se spominje u legendi, a nakon što je vojvoda od Edinburga posetio udaljeno ostrvo 1974. godine, verovanje se dodatno učvrstilo.

Profimedia
 

"Nakon Filipove smrti pripadnici plemena  će se verovatno usresrediti na kralja Čarlsa", rekao je Kirk Huffman, naučni saradnik u Australijskom muzeju.

"To nema nikakve veze sa "obožavanjem belog čoveka", pleme veruje da je vojvoda od Edinburga poreklom s njihovog ostrva."

Hafman objašnjava kako će Čarls, kao sin njihovog božanstva, postati važna figura. Iako poštuju kraljicu, u njihovoj kulturi ne postoji kultura kraljeva i kraljica, stoga joj ne daju veliki značaj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike