Zašto "leptirići" u stomaku nemaju mnogo veze sa romantikom?

01.12.2022

15:04

0

Autor: A.G.

Osećaj koji se stvara kada telo pređe sa mirovanja na odgovor „bori se ili beži“

Zašto "leptirići" u stomaku nemaju mnogo veze sa romantikom?
Leptirići u stomaku - Copyright Profimedia

Postoji toliko mnogo misterioznih telesnih funkcija koje se javljaju kada doživljavamo različite emocije. Ovo često može biti van naše kontrole, a ponekad se možemo zapitati zašto nam se tako nešto dešava.

Bilo da je u pitanju prvi sastanak sa momkom, važnim klijentom, polaganje ispita ili vožnje, svi smo upoznati sa leptirićima koje imamo u stomaku kada smo nervozni. Baš poput ružičaste boje koja boji naše obraze kada se stidimo, nervozni leptirići su ono što nas čini ljudima, ali zašto?

Profimedia
 

Doživljaj „leptirića u stomaku“ je jedna od stvari koje se dešavaju kada telo pređe sa mirovanja i varenja na odgovor „bori se ili beži“. Kada se suoči sa opasnošću, telo oslobađa adrenalin koji ubrzava otkucaje srca, oslobađa glukozu iz jetre i pomera krv iz creva ka mišićima vaših ruku i nogu kako bi vas pripremio da se suočite sa opasnošću ili pobegnete.

Zašto doživljavamo leptiriće u stomaku kada smo zaljubljeni?

Ponekad se ne unervozimo samo u lošim situacijama, možemo se unervoziti i od ljubavi.

Uobičajeno je da se osećate nervozno kada se zaljubite u nekoga. To je zato što je to za vas nepoznato pa može biti i pomalo zastrašujuće.

Kao rezultat toga, naš mozak pokreće nervne signale, koji mogu aktivirati našu reakciju „bori se ili beži“.

Profimedia
 

Da li svi osećaju leptiriće u stomaku?

Neće svi doživeti leptiriće u stomaku na istom nivou. To ne znači da nešto nije u redu sa njima, to samo znači da mogu imati drugačije iskustvo kada im se nivo anksioznosti poveća.

Kako zaustaviti leptiriće u stomaku?

Profimedia
 

Najbolji način da smanjite osećaj leptirića u stomaku je da pokušate da se opustite i ostanete mirni. Jednom kada vaše telo pomisli da ste izašli iz režima „bori se ili beži“, ono će početi da se opušta, a otkucaji srca i protok krvi će se vratiti u normalu. Kako krv počne da teče nazad u vaša creva, ona se ponovo otvaraju i osećaj peckanja će nestati.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike