Ta slatka opijena stvorenja! Veselo životinjsko carstvo

30.11.2022

13:04

0

Autor: A.G.

Od ptica koje idu na rehabilitaciju do majmuna koji kradu koktele

Ta slatka opijena stvorenja! Veselo životinjsko carstvo
Šašavo životinjsko carstvo - Copyright Profimedia

Da li ste znali da je najstariji poznati recept na svetu recept za pivo?

Tako je, alkohol ima dugu, dugu istoriju i veliki značaj u modernom društvu, ali šta je sa životinjskim carstvom? Da li postoje vrste koje vole da se prepuste dobroj kapljici?

Od ptica koje idu na rehabilitaciju do majmuna koji kradu koktele, predstavljamo vam divlje vrste koje vole da se opijaju.

Američki slepi miševi bolje podnose piće od svojih egipatskih rođaka

Uočeno je da tropski slepi miševi iz Centralne i Južne Amerike redovno jedu fermentisano voće i nektar, međutim, otkriveno je da retko osećaju efekte pića koje konzumiraju.

Utvrđeno je da kada su imali sadržaj alkohola u krvi od 0,3% oni su i dalje bili u stanju da se kreću kroz komplikovanu stazu prepreka i lavirint koristeći eholokaciju, nešto poput ugrađenog sonarnog sistema koji imaju.

Profimedia
Slepi miš

Međutim, ista studija je otkrila da se isti tip slepih miševa u Egiptu srušio dok su se kretali po istom kursu prepreka. Iako je pravi razlog za to teško utvrditi, naučnici veruju da egipatski slepi miševi imaju manju toleranciju na alkohol jer imaju manje fermentisanog voća za jelo.

Naučnici takođe kažu da im tolerancija američkih slepih miševa daje jasnu evolucijsku prednost, omogućavajući im da jedu hranu koju druge životinje ne mogu i da ostanu relativno trezni.

Boemski voštak na rehabilitaciji

Poznato je da ove ptice uživaju u konzumiranju bobica koje rastu na drveću rovan, posebno kada vreme postaje hladnije i bobice počinju da fermentiraju.

Profimedia
 

Ali za one koji ne znaju kada da stanu, ova mesta za letenje postaju problematična i opasna, sa nekoliko fatalnih udaraca u zgrade koji su do sada zabeleženi.

Godine 2014. nekoliko ovih ptica se toliko opilo da su odvedene u ustanovu za zdravstvenu negu i lečenje životinja u Jukonu, u Kanadi, kako bi se otreznile.

Veseli majmuni iz Sent Kitsa preferiraju voćne koktele

Davno, majmuni su bili ozloglašeni po krađi fermentisane šećerne trske koja se koristila za pravljenje ruma, ali kako se industrija ruma razvijala, tako su se razvijale i metode krađe pića kod majmuna.

Sada veoma popularna turistička destinacija, plaže Sent Kitsa su često pune turista koji uživaju u koktelima, pod uslovom da ih ne otmu ovi mali nastrljivci.

Profimedia
 

Studija sprovedena na ovim majmunima otkrila je da, slično kao i ljudi, i oni imaju tendenciju da se podele u četiri različite kategorije onih koji piju: osobe koje piju u društvu, koje stalno piju, koje piju prekomerno i trezvene.

Profimedia
Majmun

Većina majmuna su društveni ljudi koji piju i obično piju samo umereno piće sa drugim majmunima, iako nikada pre ručka. 12% njih pije stalno, dok je 5% njih prekomerno opijajuće, a samo mali deo je onih koji ne piju uopšte.

Ista studija je takođe otkrila da maloletni majmuni piju više od odraslih i da svi majmuni najviše vole voćne koktele.

Delfini rizikuju svoje živote da bi se "opustili"

Delfini su izuzetno inteligentna stvorenja pa i ne čudi što su smislili način da dođu do načina kako da se "opuste". Opojna takozvana „naduvana“ riba, poznata je po otrovu 50 miliona puta smrtonosnijem od marihuane i smrtonosnijim od otrova crne udovice.

Profimedia
Delfin

Jedna doza ovog otrova, poznata kao tetrodotoksin, može ubiti delfine i ljude. Ali delfini grubih zuba žive na ivici. Rob Pili, zoolog i producent Bi-Bi-Sija, rekao je za Sandej tajms da su snimili delfine kako se „neobično ponašaju” nakon što su žvakali i prolazili oko ove vrste ribe.

Pčele se međusono kažnjavaju kada se vrate u košnicu previše vesele

Pčele se mogu napiti od fermentisanog nektara, uzrokujući nesreće prilikom letenja. Neke pčele se toliko napiju da se ni ne sećaju kako su došle kući. Ali, još je tragičnije za pčele koje uspeju da se vrate u košnicu. Entomolog Errol Hasan rekao je za Gardijan da neke košnice nameću stroge kazne za pčele uhvaćene u alkoholisanom stanju.

Profimedia
Pčela

Ali, očigledno je u pčelinjoj zajednici legalno konzumirati nikotin i kofein. U studiji Univerziteta u Haifi iz 2010. godine, pčele su zapravo preferirale nektar koji sadrži nikotin i kofein. Srećom po pčele, nikotin se prirodno proizvodi od cvetnog nektara drveća duvana, dok se kofein nalazi u citrusima.

Čudno ponašanja jaguara

U amazonskoj prašumi primećeno je čudno ponašanje jaguara.

Profimedia
Jaguar

Kasnije je otkriveno da je do toga došlo nakon što su se najedali biljkom loze jage. Biljka je poznata po svojim halucinogenim efektima, a ove divlje mačke je veoma vole.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike