Ovo su činjenice o pasošima koje niste znali

28.11.2022

09:15

0

Autor: 24sedam

Pasoši nekih zemalja imaju i tajni zadatak, a na nekima se pojavljuje i polarna svetlost

Ovo su činjenice  o pasošima koje niste znali
Ilustracija - Copyright Pixabay

Istorija pasoša vrlo je zanimljiva i kompleksna, a o celokupnoj istoriji ovog putnog dokumenta na međunarodnom nivou mogle bi se napisati knjige. Kratki osvrt na istoriju pasoša svakako je vrlo zanimljiv. Prvi putnički doument, preteča pasoša, spominje se prvi put još u Bibliji kada je jednom persijskog zvaničniku  izdato pismo od kralja Artaxerxesa I od Persije koje mu garantuje bezbedno putovanje kroz Judeu. 

Profimedia
 

Pasoš kao jedan od identifikacionih dokumenata je uveo kralj Henri V u XV veku. On je svojim podanicima izdavao pasoše kako bi im oni mogli da dokažu svoj identitet prilikom putovanja u inostranstvo. 

Tanjug/Aleksandar Ćirić
 

Pasoši svih zemalja izgledaju vrlo slično – imaju sličan broj stranica, veličinu i dizajn. Pre Prvog svetskog rata, za putovanja po Evropi nisu bili potrebni pasoši, a prelazak granice bio je vrlo jednostavan. Međutim, nakon rata to se promenilo.1920. godine održana Pariska konferencija o pasošima i carinskim formalnostima i putnim kartama na kojoj su propisane dimenzije i dizajn putne dokumentacije za 42 zemlje članice Lige naroda. Tada je nastao moderni pasoš, kakav mi danas imamo. 

Pixabay
 

Na konferenciji su propisana mnoga pravila za izradu pasoša. Naime, određene su dimenzije, broj strana, kako će izgledati prve četiri strane sa podacima, svi pasoši su morali da imaju kartonski povez, a na prednjoj korici naziv i grb države.  Skoro 100 godina ovaj izgled se nije mnogo promenio. Najvažnije promene u standardima bili su uvođenje vodenog žiga, a onda i ugradnja čipova sa biometrijskim podacima.

Zanimljivi pasoši

Norveški i kadanski pasoši svetle

Norveški pasoš ima i jedan tajni znak. Naime, pod ultraljubičastim svetlom. UV zracima na stranicama norveškog pasoša pojaviće se nešto nalik tragu polarne svetlosti koji se presijava na papiru.  Slična stvar je i sa kanadskim pasošem čije stranice pod UV zracima prikazuju ,,tajnu“ sliku. 

Finci takođe imaju zanimljiv pasoš

U donjem desnom uglu svake stranice finskog pasoša je nacrtan jelen. Ako brzo vrtite stane pasoša izgledaće kao da jelen ide u šetnju. Ova duhovita i zanimljiva vizualizacija pasoša može predstavljati i metaforu za slobodu kretanja.

Printscreen/YouTube/Ministry of Foreign Affairs Belgium
 

Zanimljive i korisne informacije o pasošima

Da li ste znali da u slučaju pravljenja tetovaže na licu ili plastične operacije treba izvaditi novi pasoš, sa svežom fotografijom? Ukoliko uskoro planirate da promenite nešto na svom licu, ali i da putujete, imajte u vidu da ćete morati da izvadite novi pasoš.

Zanimljivo, a korisno je i to da to što pasoš još nije istekao, ne mora da da znači da i dalje važi! Mnoge zemlje zahtevaju da vaš pasoš bude važeći u narednih šest meseci od datuma vašeg dolaska, što znači da pasoš ne možete koristiti do onog datuma koji je upisan u njemu. Ukoliko vam pasoš, na primer, važi do 31. 12. 2022. u neke zemlje mogli ste sa njim da uđete samo do 31.06.2022.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike