Evo zašto su baš ovi predmeti uvek iste boje

08.11.2022

14:10

0

Autor: 24sedam

Postoji razlog zašto je to tako

Evo zašto su baš ovi predmeti uvek iste boje
profimedia-0223245384 - Copyright Profimedia

Poznato je da naše oko vidi više od sedam miliona boja što nam može pomoći da lakše detektujemo neke predmete oko nas, pogotovo kad se naviknemo da je određeni predmet uvek u istoj boji.

Printscreen/Youtube/ EmergencyReporterSRB
 

1. Vatrogasni hidranti
Hidranti zapravo dolaze u više boja koje zavise od toga koliko galona vode u minuti (GPM) mogu proizvesti. Tako se za gašenje različitih vrsta požara koriste različiti hidranti, ovisno o njihovoj veličini, a iako su crveni najčešći, postoje i narandžasti, zeleni i plavi vatrogasni hidranti.

Unsplash
 

2. Pešački prelaz / zebra
Zbog toga što su kontrasne, crno-bele boje pruge na prelazima vidljive su iz daleka. To vozačima daje dovoljno vremena da smanje brzinu i puste pešake da pređu cestu. Te dve kontrasne boje takođe pomažu  i da se pešaci bolje vide na sivoj pozadini puta.

Pixabay
 

3. Semafor

Svi znaju tri boje semafora – crvenu, zelenu i žutu – ali postoji razlog zašto su baš te boje odabrane. Naime, crvena boja je boja s najdužom talasnom dužinom, što znači da se može videti s veće udaljenosti što vozačima omogućuje da je vide iz daleka.

Žuta ima kraću talasnu dužinu od crvene, ali je duža od zelene. Te talasne dužine čine se jasnijim kad se svetla promene; iz zelene u žutu ili iz žute u crvenu.

Foto: RINA
 

4. Gume

Guma koja se koristi za proizvodnju automobilskih guma zapravo je bele boje, ali njoj se dodaje čađ da bi joj se produžio vek trajanja. Čađa povećava čvrstoću i izdržljivost guma jer provodi toplotu, a štiti gumu i od UV spektra.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike