Hrču i žene, samo to ne priznaju

15.10.2020

11:00 >> 11:10

0

Glasni spavači mogu biti i kućni ljubimci

Hrču i žene, samo to ne priznaju
Copyright Pixabay

Budite se umorni i pospani i imate osećaj kao da cele noći niste spavali. Jedan od razloga može biti nedostatak kiseonika jer ste tokom sna pravili nesnosnu buku.

Hrkanje deluje bezazleno, ali može biti veoma opasno ukoliko tokom sna dođe do zatvaranja disajnih puteva i prekida disanja na nekoliko sekundi. Tada telo refleksno podiže krvni pritisak, što može dovesti do infarkta ili moždanog udara.

Istraživanja pokazuju da više od 50 odsto muškaraca „glasno spava“.  To je slučaj i kod 25 odsto žena, ali će one to teže priznati. Sklonost ka hrkanju imaju deca koja imaju problema sa disajnim organima, trudnice koje opterećuje plod, kao i gojazni zbog nagomilanih masnih naslaga. Istraživanja pokazuju da je hrkanje nasledno, mada, po svemu sudeći, ima veze i sanačinom života. Naročito su skloni hrkanju stariji ljudi zbog gubitka mišićne mase i gojaznosti.

Pixabay

Sigurno ćete hrkati ako uveče konzumirate alkohol koji će opustiti mišiće, ali i jezik, što dovodi do proizvodnje buke koja može biti zaista glasna. Poređenja radi, hrkanje može da proizvede buku od 60 do 90 decibela, što je slično zvuku kosilice za travu ili motocikla.

Na jednom kanadskom univerzitetu je sprovedeno istraživanje kako bi se utvrdilo kako hrkanje utiče na sluh partnera. „Spavač-hrkač“ nije imao nikakvih problema, dok je njegov partner pretrpeo oštećenje sluha kao da je spavao pored industrijske mašine.

Pixabay

Muzej hrkanja

Problemi sa hrkanjem su toliko opterećivali ljude da su pokušavali da ga na razne načine zaustave. Danas se ovim problemom uglavnom bave lekari, a nekada su „spavači-hrkači“ lečeni čudnim metodama. Na primer, glasnom spavaču bi se uveče oko usta vezivala kožna traka kako bi bio prinuđen da diše na nos. Drugi, mnogo suroviji način, jeste kada je spavač pritegnut specijalnom spravom za kičmu tako da ne može da mrdne. Sve ove sprave su izložene u muzeju hrkanja u nemačkom gradiću Alfeldu koji je otvorio profesor Jozef Virt. Njegova specijalnost je medicinsko spavanje, a u svom muzeju je prikazao i tamnu kutiju iz koje vire žice i kablovi koji su se pacijentu tokom noći pričvršćivali oko noge i izazivali strujne udare.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike