Da li znate šta je moba i da li je upražnjavate?

20.09.2022

08:15

0

Autor: 24sedam

Širom naše zemlje poštuju se razni narodni običaji, a ovaj nekako najkorisnji polako nestaje

Da li znate šta je moba i da li je upražnjavate?
krecenje zid - Copyright Profimedia

Seoske „radne akcije, poznate kao mobe, jedan su od tih običaja. Moba je situacija u kojoj se meštani okupljaju ne bi li pomogli komšiji. Moba se dešava u raznim situacijama, od setve i žetve, pa do gradnje kuće. A kada se radi o gradnji kuće, jedan običaj je posebno važan  pajdos!

Pixabay
 

Pajdos je najveća radost za domaćina koji gradi kuću, pošto podrazumeva pokrivanje doma. Tog dana je običaj da većina majstora radi besplatno, a komšije, prijatelji i rodbina bez poziva dolaze da pomognu. Pre početka radova na pokrivanju kuće domaćin kolje ovcu ili ovna na temeljima kuće, a žene iz komšiluka i rodbine donose hleb, rakiju, šećer, kafu, peškire, košulje.

Profimedia
 

Domaćica prima hranu, a jedan od majstora odeću i kači je na unapred pripremljen krst  vešalicu, koja je napravljena od letvi i zakovana za vrh krova, a što je u narodu poznato i po nazivu „podignuti rogovi“

Pixabay
 

Kada se radovi završe domaćin priprema bogatu trpezu, te se pred majstore stavlja meso, i to glava i plećka pečenog praseta. Tokom pajdosa uobičajeno je da veselje potraje do dugo u noć.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike