Dan kada je kraljica Elizabeta II prekršila protokol i poklonila se drugoj osobi

18.09.2022

15:00

0

Iako nikada nije komentarisala Dajanino ponašanje, poznato je da su kraljici smetali njeni medijski istupi nakon što se rastala od Čarlsa

Dan kada je kraljica Elizabeta II prekršila protokol i poklonila se drugoj osobi
profimedia-0093198801(1) - Copyright Profimedia

Kraljica Elizabeta II i princeza Dajana nikada nisu uspele da uspostave dobar, porodičan odnos.

Elizabeta je prema rečima brojnih biografa bila hladna žena u odnosima sa drugim ljudima.  Ipak, u slučaju Dajane jedan protokol je prekršila. Tada, i nikada više.

Dajana je poput devojčice, maštala da će udajom za svog princa, imati život iz bajke. Da će u raskošnoj palati živeti romantičan život. Udajom za Čarlsa, vrlo brzo su se snovi raspršili.

Princeza Dajana i princ Čarls/Profimedia
 

Dajana je od starta bila privlačna medijima koji su je u stopu pratili. Ona je odmah dala do znanja da se neće ponašati po strogim protokolima koji su važili za kraljevsku porodicu.

Kraljica Elizabeta nije odobravala takvo ponašanje, a situacija je postala teža kada Čarls tokom braka s Dajanom počeo da se viđa sa Kamilom Parker. 

Očajna Dajana je pokušala da sačuva svoj brak te gajila nadu da će joj najveći saveznik u tom pokušaju biti kraljica Elizabeta. Na žalost, to se nije dogodilo. Ona je bila žena koja nije volela ljudsku slabost i odstupanje od normi i propisanih protokola. Dokumenti sa dvora pokazuju da je Dajana znala satima da čeka ispred odaja kraljice. Kada bi Elizabeta završila svoje sastanke i ostajala sama, Dajana bi utrčavala kod nje i molila je za pomoć.

Profimedia
 

Kraljica Elizabeta je od Dajane očekivala da se sabere i bez suza reši problem, jer su je tako učili članovi kraljevske porodice. Iako nikada nije komentarisala Dajanino ponašanje, poznato je da su joj smetali njeni medijski istupi nakon što se rastala od Čarlsa. 

Princeza Dajana sa prinčevima Vilijamom i Harijem/Profimedia
 

Javnost je kritikovala kraljevsku porodicu jer prva tri dana posle Dajanine smrti, nisu uopšte reagovali niti se oglašavali. A onda se desio trenutak kada je kraljica prvi i jedini put prekršila protokol i to baš tokom sahrane princeze Dajane.

Kada je kovčeg sa telom Dajane prolazio pored vrata Bakimgenske palate, kraljica Elizabeta je savila glavu i poklonila se. To je bio prvi i jedini put da se najdugovečnija britanska kraljica naklonila drugoj osobi i tim činom joj odala počast.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike