Čišćenje škole - moralna obaveza učenika u Japanu

19.10.2020

13:00 >> 11:31

0

Većina japanskih škola nema angažovane domare

Čišćenje škole - moralna obaveza učenika u Japanu
Copyright Profimedia

Umesto domara, deca svakodnevno obavljaju čišćenje škole, koje je utemeljeno u budističkj tradiciji u kojoj se čišćenje povezuje s moralom.

U tekstu američke novinarke sa adresom u Japanu Alice Gordenker, vidi se njen šok i kao majke i kao novinara, kada je na spisku potrepština za školovanje svog deteta, pored udžbenika i školskog pribora, naiša i na krpe za čišćenje.  Iznenađena, upitala je svog japanskog prijatelja, kolegu roditelja, o čemu je reč i dobila ovakav odgovor.

– Zašto je to smešno? Šta američka deca koriste za čišćenje u školi?

Profimedia

Inače, svaka škola u ovoj zemlji može imati različite rutine za čišćenje, nazvane o-soji. U nekima čišćenje počinje odmah nakon ručka i traje 20 minuta, u drugim školama nije precizno određeno vreme sređivanja. Zajedničko svima je veliko spremanje, što je nešto kao duža verija o -soji. Dalje u tekstu saznajemo da se tokom čišćenja deca motivišu i razveseljuju marširajućom muzikom.

Ipak, treba naglasiti da nije sve na dečjim leđima. Istina je da japanske škole ne zapošljavaju domare, ali suprotno uvreženom mišljenju, u školama i dalje postoji nenastavno osoblje, zvano jomušuji. Njihove odgovornosti su široke i raznovrsne, ali takođe uključuju i čišćenje i održavanje škola.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: funfactz.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike