Ovo je najstarija profesija na svetu

18.08.2022

13:10

0

Autor: M. J.

Ljudi širom sveta odvajkada usvajaju brojna zanimanja u skladu sa svojim sposobnostima i kapacitetima

Ovo je najstarija profesija na svetu
profimedia-0665836973 - Copyright Profimedia

Manje je poznato koje je zanimanje najstarije na svetu. Najstarija profesija na svetu je stomatologija! Istorija stomatologije seže do prvih zuba ljudske rase. U okviru jedne studije su pronađeni dokazi da su ljudski zubi izbušeni u lobanji koja je stara 7.000 do 9.000 godina. Pretpostavlja se da je posao obavljen uz pomoć praistorijskih bušilica.

Unsplash
 

Studija na lobanji staroj 14.000 godina koju je sproveo Univerzitet u Bolonji u Italiji, otkrila je da je zub izbušen drvenim alatom. Rani tip stomatoloških intervencija pojavio se u svakom slučaju pre 6.500 godina. Naučnici su otkrili da su rani stomatolozi koristili pčelinji vosak za popunjavanje  i lečenje šupljina u zubima izazvanih karijesom.

Profimedia
 

Dr Federiko Bernardini kaže: „Ovaj nalaz je možda najstariji dokaz rane stomatologije u Evropi i najskorija poznata direktna ilustracija korisnog palijativnog punjenja zuba do sada. Različiti analitičari su dodatno datirali bušenje zuba na 9000 godina starosti.

Pixabay
 

Uprkos činjenici da je nejasno zašto su zubi bušeni, to je moglo samo da se olakša mučenje i bol. Nije veliko iznenađenje što se toliko plašimo odlaska kod stomatologa. Strah je urezan u naš nasledni sastav kroz 1000 godina!

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike