Čovek koji svakog dana posadi drvo

21.10.2020

11:00 >> 12:13

0

Dok su drugi razmišljali, on je sadio I spasio ostrvo I divlje životinje

Čovek koji svakog dana posadi drvo
Copyright Profimedia

Jadav Pajeng ima 57 godina I već 42 godine istrajava u svojoj životnoj misiji: da svakog dana posada jedno drvo kako bi spasio od erozije najveće rečno ostrvo na kome živi.

U proteklih 70 godina indijsko ostrvo Majuli se smanjilo za više od pola I postoji velika opasnost da će biti potpuno potopljeno u narednih 20 godina. Velika poplava 1965. godine je potpuno uništila adu na Bramaputri a isto se ponovilo I 1979.godine što je Jadava učvrstilo u svojoj nameri da spasi ostrvo.

Te godine je Jadav naišao na veliki broj zmija koje su uginule od velike vrućine nakon što ih je poplava izbacila na peščani sprud gde nije bilo nijednog drveta.

Profimedia

Dok su indijske vlasti razmišljale šta da urade, Jadav, poznat pod nadimkom “Šumski čovek”, je rešio da počne da sadi drveće. Zahvaljujući ovom pošumljavanju, divlje životinje su se vratile u to područje. Vlada je o šumi saznala tek 2008. godine kada je krdo od oko 100 divljih slonova zalutalo u nju.

Do sada je posadio 550 hektara šume, što je veća površina od Central parka u Njujorku. Površina se može uporediti sa veličinom 15 fudbalskih stadiona zajedno. Neverovatno je to što je sve sam uradio.

U početku je sadio samo bambus, a zatim i druge autohtone vrste. Tek posle 15 godina odlučio je da sadi i drveće poput tikovine. Danas je Molai šuma lokacija na kojoj raste oko sto vrsta drveća. Samo bambus pokriva površinu od preko 300 hektara.

Jadav Pajeng pripada plemenu Mising u Asamu u Indiji. Živi u maloj kolibi u šumi sa ženom I troje dece. Gaji stoku I jedini izvor prihoda mu je prodaja bivoljeg mleka.

Jadavova priča je toliko snažna i inspirativna pa je čak napisana knjiga za decu koja govori o njegovim naporima da napravi šumu koja je dom divljim životinjama I kako bi spasio svoje ostrvo.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: cdm.me

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike