Važno je znati! Zašto ne smemo sedeti na tuđem mestu u avionu?

25.07.2022

14:04

0

Telesna težina putnika je od velikog značaja

Važno je znati! Zašto ne smemo sedeti na tuđem mestu u avionu?
Profimedia

Ako vam se ikada dogodilo da vas stjuardesa spreči da se sa nekim zamenite za mesto u avionu ili da se premestite na neko drugo sedište, znajte da za to postoji dobar i opravdan razlog.

Raspodela težine putnika utiče na stabilnost aviona, posebno kod manjih aviona, što potvrđuju i stručnjaci.

“Kako bi avion ostao u ravnoteži, od trenutka poletanja do sletanja, potrebno je uzeti u obzir ukupnu težinu i njenu raspodelu”, kaže Darren Patterson, američki pilot dodajući kako se čak i kretanje jedne osobe tokom leta može osetiti jer se težište aviona sporo, ali neprestano menja.

Profimedia
 

Putnici koji misle da njihova težina nema uticaja na let mogli bi se iznenaditi, jer se u formuli stabilnosti aviona u obzir uzima čak i gorivo koje se potroši tokom leta, a koje takođe utiče na težinu. Ako je sve kako i treba da bude, ravnoteža aviona neće biti narušena, što pilot upoređuje sa dvoje dece približno jednake težine koja se igraju na klackalici.

Profimedia
 

Dok neki avioni imaju program koji računa kakva je raspodela težine, druge aviokompanije to rade ručno zbog čega je na domaćinima leta da kontrolišu kako putnici sede.

Stoga, ako želite da se zamenite za mesto u avionu nemojte to činiti samoinicijativno, već prepustite tu odluku domaćinima leta.

Bonus video:

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti