Ko je proterao brokoli iz Bele kuće?

24.10.2020

14:00 >> 16:18

0

Jedan predsednik od malena nije voleo ovo povrće

Ko je proterao brokoli iz Bele kuće?
Copyright Pixabay

Sadašnji i bivši predsednici Sjedinjenih Američkih Država su doneli neke odluke o tome šta je dozvoljeno a šta je zabranjeno u Beloj kući. Nešto je razumljivo, nešto nije a za neke zabrane nismo ni znali da su na snazi.

Tako, recimo, zaposleni u Beloj kući ne smeju da koriste lične mobilne telefone na poslu od januara 2018.godine. Dozvoljeno im je korišćenje samo državnih telefona koji nemaju opciju slanja poruka. Za to, po svemu sudeći, postoje dva razloga: pokušaj da se smanji broj uređaja povezanih na Wi-Fi, kao i curenje informacija ka medijima.

Iz bezbednosnih razloga nisu poželjni ni baloni koji su 2016.napravili pravu pometnju među obezbeđenjem kada ih je vetar doneo na posed Bele kuće.

Pixabay

Sve do 2015.godine kamere su bile zabranjene u predsednikovoj zgradi u Vašingtonu. Posetioci 40 godina nisu smeli da fotografišu slike jer je blic mogao da ošteti umetnička dela. Današnji fotoaparati mogu da naprave dobre fotografije i bez blica tako da zabrana nema više svrhe. Odluku o tome je objavila Mišel Obama 2015.godine.

Tokom administracije Raderforda Hejsa, državne večere i nedeljni prijemi održavali su se kako je tradicija nalagala ali bez alkohola a za to se najviše zalagala njegova supruga Lusi koja je zbog toga dobila nadimak „Limunada Lusi“. Vino je posluženo samo jednom, na banketu u čast velikog ruskog vojvode. Elenor, supruga predsednika Frenklina Ruzvelta, dozvoljavala je vino ali ne i žestoka pića. Belu kuću bez alkohola držao je i Džimi Karter. Tokom svog predsedničkog mandata samo je jednom nazdravio, uz malu čašu vina, tokom samita o naoružanju.

Pixabay

  • Bil i Hilari Klinton zabranili su pušenje na večerama u Beloj kući, iako su i dalje držali pepeljare na stolovima. Četiri godine kasnije, predsednik je izvršnom naredbom zabranio pušenje u svim zgradama savezne vlade.
  • Predsednika Dvajta Ajzenhauera su mnogo nervirale veverice koje su uništavale čist zeleni travnjak ispred Bele kuće. Zato je svom sobaru naredio:

    -Sledeći put kad vidite da se jedna od tih veverica približi mom travnjaku, uzmite pištolj i pucajte u njih!

    Naravno sobar i osoblje Bele kuće to nisu učinili a predsednik se našao pod verbalnom paljbom ljubitelja životinja.

    Pixabay

    Predsednik Teodor Ruzvelt ozbiljno se zalagao za očuvanje šuma i smatrao je da tradicija božićnih jelki doprinosi krčenju šuma. Zbog toga je odbio da se jelka unese u Belu kuću. Ali Ruzveltov osmogodišnji sin Arčibald ubedio je osoblje da mu pomognu da uvuče drvce u kuću i sakrije ga u orman. Otkrio ga je na Božić 1902.godine, zajedno sa poklonima za porodicu.

    Deca smatraju da bi predsednik SAD morao da zabrani brokoli i da obavezno uvede sladoled za večeru. I samo jedan predsednik je to učinio – Džordž H.V. Buš stariji 1990.godine. On je izjavio da neće dozvoliti da se brokoli poslužuje u Beloj kući ili u vazduhoplovnim snagama SAD i objasnio zašto:

    -Ne volim brokoli od malena a majka me je terala da ga jedem. Sad sam predsednik Sjedinjenih Država i neću više da jedem brokoli.

    A kada je Džordž Buš mlađi postao predsednik, jedno od njegovih prvih naređenja bilo je vraćanje pravila odevanja iz vremena njegovog oca. Buš Mlađi zabranio je farmerke u Ovalnom kabinetu a od muškaraca je tražio da imaju kravate a žene da nose „odgovarajuću poslovnu odeću“.

     

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike