Zašto je izostalo postavljanje podrazumevanog ideološkog obeležja na grobu Josipa Broza?

28.10.2020

19:30 >> 19:38

0

Tokom višedecenijskog perioda Tito je veoma temeljno izgrađivao kult sopstvene ličnosti, kaže za 24sedam istoričar Dejan Ristić

Zašto je izostalo postavljanje podrazumevanog ideološkog obeležja na grobu Josipa Broza?
kuća cveca tito grob - Copyright Foto :24sedam/Goran Sivački

Ime Josipa Broza Tita, i 40 godina posle njegove smrti, privlači pažnju i izgleda kao da je toliko toga u vezi s njegovim likom jedna velika tajna i nepoznanica. Čini se da je sve o njegovom životu podložno teorijama zavere i raznim pitanjima. I portal „24sedam” postavlja pitanje da li za istorijsku nauku, lik i delo druga Tita ipak nisu tajna. Istoričar Dejan Ristić nam objašnjava:

– Istorijska nauka nikada ne okončava svoja istraživanja znamenitih ličnosti, događaja i procesa, što je slučaj i s Titom. Broz se svojim delovanjem i istorijskim nasleđem svrstao među nezaobilazne ličnosti novije srpske, jugoslovenske, evropske i svetske istorije, te je stoga potpuno razumljivo interesovanje stručnjaka u toj oblasti, kao i šire javnosti, za njegov život i rad.

Josip Broz Tito Profimedia

Jedno od pitanja koja se najčešće postavljalju ne dovodi se u vezu sa životom druga Tita, već s periodom posle njegove smrti. Zašto na grobu čoveka koji je čitav politički život zasnivao na komunističkoj ideologiji, čiji je simbol zvezda petokraka, nema upravo tog znamenja?

– Na ovom mestu je važno ukazati i na to da je Josip Broz Tito, tokom višedecenijskog perioda, veoma temeljno izgrađivao kult sopstvene ličnosti, što je manifestovano mnogobrojnim aktivnostima, podizanjem spomenika, imenovanjem ustanova, preduzeća, ulica, trgova i gradova, sve do uspostavljanja Štafete mladosti – dodaje Ristić.

Upravo odgovorom na pitanje koje od samog dana predsednikove sahrane, 8. maja 1980. godine, izaziva najrazličitije, ali i besmislene teorije zavere – kako se uopšte moglo desiti da na grobu ortodoksnog komuniste nema petokrake, Ristić nas vraća u 1960. godinu i boravak Tita u Americi, s posebnom namerom da prisustvuje zasedanju Generalne skupštine UN.

Promo/Nikola Radosavljević

– Tada je izrazio želju da poseti Eleonoru, udovicu predsednika Frenklina D. Ruzvelta, kako bi u vrtu njihove porodične kuće, u kome je sahranjen američki šef države iz perioda Drugog svetskog rata, njemu i odao počast – otkriva nam sagovornik.

O toj poseti, osim zvaničnih pisanih izveštaja članova jugoslovenske delegacije i mnogobrojnih medijskih izveštaja, na posebno zanimljiv i dragocen način svedoči i izuzetan žurnal u produkciji ,,Filmskih novostiˮ, nekada jugoslovenskog, a danas prebogatog srpskog nacionalnog arhiva dokumentarnog filmskog materijala. Ristić ukazuje:

– Predsednik Ruzvelt sahranjen je u monumentalnom pravougaonom sarkofagu, izrađenom od belog mermera, koji se nalazi u samom središtu cvetne bašte njegovog nekadašnjeg porodičnog doma. Na sarkofagu, gle čuda, ne postoje nikakva ideološka ili državna obeležja, osim jednostavnog ispisa koji sadrži ime i prezime pokojnika, kao i godine njegovog rođenja i smrti. Predsednik Tito je već tokom same posete porodičnom domu Ruzveltovih izrazio zadivljenost jednostavnošću grobnog mesta jednog od najznačajnijih svetskih državnika prethodnog veka, te je u narednim godinama, u više navrata, govorio kako bi i on voleo da počiva u središtu svoje cvetne bašte, i to u sarkofagu izrađenom od belog mermera na kome bi se nalazili samo njegovo ime, prezime i nadimak, kao i godine rođenja i smrti.

Dejan Ristić                                      Promo/Bojan Džodan

I tako je urađeno.

U knjizi „Mitovi srpske istorije”, istoričar Dejan Ristić nam otkriva da je upravo ta cvetna bašta predsednika Ruzvelta simbolički „iskopiranaˮ u Beogradu, u objekat pod nazivom Kuća cveća, koji, na neki način, natkriljuje privatni jugoslovenski predsednički vrt zasađen najrazličitijim lepim cvećem i drugim biljkama. Kako bi i jugoslovenski doživotni predsednik, baš kao i njegov američki kolega, počivao pod vedrim nebom, vešto je bilo projektovano, a potom i udešeno da sarkofag s Titovim posmrtnim ostacima bude postavljen neposredno ispod lanterne u Kući cveća, drugim rečima, pod otvorenim nebom.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike