Pažljivo planirane pljačke muzeja

29.10.2020

12:00 >> 09:28

0

Autor: A.G.

Vojni muzeji u Holandiji pojačali bezbednost nakon krađa vrednih eksponata

Pažljivo planirane pljačke muzeja
Copyright Pixabay

Holandski vojni muzeji pojačali su bezbednost i uklonili nacističke suvenire sa svojih izložbi nakon niza provala kradljivaca muzejskih eksponata. Muzeji iz dva holandska grada Osendrehta i Beka ostali su bez svojih kolekcija iz Drugog svetskog rata, posebno onih koji su bili u vezi sa Adolfom Hitlerom, SS jedinicama i Trećim rajhom.

Pixabay

Pre dve nedelje, lopovi su iz muzeja odneli predmete vredne stotine hiljada evra. Ukradene su nezamenljive nacističke uniforme i oružje, uključujući retku padobransku pušku u vrednosti od 45.000 funti.

Zaštitno staklo na muzejima bilo je precizno isečeno kako bi kradljivci odneli komade velike vednosti poput uniformi, šlemova, noževa, amblema, kapa, padobrana, dvogleda, vatrenog oružja.

Pixabay

Obe pljačke muzeja nose obeležje pažljivo planiranih upada. Iako je vlasnik jednog od muzeja živeo pored svog muzeja, provalnici su uspeli da provale bez da ga probude. Izbušili su rupe u zidu na zadnjem delu muzeja da bi došli do kvake i otvorili vrata. Sa sobom su poneli predmete kojima se moglo trgovati na međunarodnom nivou.

U avgustu su iz istog muzeja ukradeni suveniri iz rata vredni oko 1,5 miliona evra, što je navelo brojne druge muzeje da pojačaju bezbednost.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike