Strah star više vekova! Zašto se plašimo promaje?

26.05.2022

15:40

0

Autor: 24sedam

Skloni se ubiće te promaja, rečenica koja se često može čuti na Balkanu

Strah star više vekova! Zašto se plašimo promaje?
Tužna žena - Copyright Unsplash

Bilo da smo u zimskom periodu, ili je temperatura iznad 30 stepeni, borba sa balkanskim  neprijateljem je uvek aktuelna.

Pixabay
 

Mnogi od nas često provetravaju svoje domove, ali je mišljenje da su neke osobe osetljivije na promaju od drugih i veruju da se zbog prevelike cirkulacije vazduha mogu prehladiti. Verovanje kaže da je promaja opasna po zdravlje i da je od nje moguće dobiti razna oboljenja - prehladu, ukočenost i još koješta. Najtačniji opis bio bi strujanje vazduha ili povetaraca koji nastaje zbog otvorenih prozora na suprotnim stranama prostorije ili objekta.

Unsplash
 

Promaje se uglavnom plaše stariji građani, iako ima i mlađih koji je izbegavaju. Sve to može da dovede do brojnih problema, pa su moguće i svađe u javnom prevozu zbog prozora koji treba da bude otvoren ili zatvoren. Lekari ističu da promaja ne postoji, ali to do sada nije umanjilo strahove građana, pa se u šali često kaže da je promaja jedan od najvećih neprijatelja Balkanaca.

Pexels
 

U srpskom jeziku je ovaj pojam prvi put zvanično zabeležen 1852. godine, u drugom izdanju Srpskog reečnika Vuka Karadžića - kao promaja odnosno „promaha“. Uverenje da promaja „ubija“ je toliko rašireno da se teško može iskoreniti, jer se strah od cirkulacije vazduha prenosi sa generacije na generaciju. Ne može se sa sigurnošu tvrditi kako je tačno nastao strah od promaje, ali prema rečima pojedinih etnologa, on je star više vekova.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike