Čileanski pustinjski grad izgrađen na mumijama

23.05.2022

09:20

0

Autor: 24sedam

U čileanskoj pustinji Atakama, najsuvljem mestu na Zemlji, pronađene su mumije koje su stare 2.000 godina pre Egipćana

Čileanski pustinjski grad izgrađen na mumijama
history-g669df347a_1920 - Copyright Pixabay

Iako su Egipćani možda najpoznatija kultura koja je mumificirala svoje mrtve, ispostavilo se da nisu bili prvi koji su to učinili. „Činčoro su prvi ljudi koji su naselili sever Čilea i jug Perua“, istakao je Bernardo Arijaza, fizički antropolog sa Univerziteta u Tarapaki. „Oni su pioniri pustinje Atakama. I, dodao je, oni su takođe prva poznata kultura na svetu koja je mumificirala svoje mrtve, počevši od oko 5.000 godina pre nove ere.

Pixabay
 

Ostaci stotina ovih morskih lovaca-sakupljača – koji su živeli na pacifičkoj obali Atakama od 5450. godine.pre nove ere do 890. godine pre nove ere – pronađeni su u regionima Arica i Parinacota. Ova groblja su 2021. godine upisana na Uneskovu listu svetske baštine zbog ogromne arheološke vrednosti koju pružaju.

Ne samo da otkrivaju detaljne mrtvačnice i pogrebne prakse drevne kulture, već nude uvid u društvene i duhovne strukture zajednice. Na primer, mumifikacija nije bila rezervisana za višu klasu društva kao za Egipćane, već je bila ritual za sve. Kako je Arijaza objasnio: „Činčoro kultura je relevantna u mnogim aspektima: oni su prvi pogrebni praktičari, najraniji u ovom regionu. A tela koja danas poznajemo kao Činčoro, to su prava pre-Hispanska umetnička dela,umetnički izrazi osećanja, emocija drevnih populacija."

Pixabay
 

Ali iako je Unesko priznanje tek nedavno stiglo, stanovnici Arike znaju za jedinstvene arheološke ostatke mnogo duže. To je zato što su tela zakopana veoma blizu površine.Ostaci su bukvalno deo temelja grada. Na primer, Džoni Vaskez, koji živi u Arici već 60 godina, seća se da su radnici, kada su prvi put kopali kanalizacione cevi za njegovo naselje, pronašli „slojeve i slojeve mumija“. A 2004. godine, kada su radnici počeli da iskopavaju temelj za hotel, naleteli su na kosti ispod 1 m ispod zemlje i umesto toga pretvorili lokaciju u muzej.

Pixabay
 

Do sada je otkriveno na stotine mumija, uključujući one odojčadi i dece. Kao što je objasnila Vivijen Stenden, bioarheolog sa Univerziteta u Tarapaki, zemljište ovde sadrži mnogo prirodnog arsena, što je verovatno doprinelo visokoj stopi smrtnosti stanovništva, kao i velikom broju pobačaja. Naučnici su takođe utvrdili da su Činčuro farbali svoja tela manganom za, kako misle, tradicionalne svrhe - ali kako je mangan toksičan, oni su takođe nenamerno štetili svom zdravlju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike