Zašto finske bebe spavaju u kutijama?

30.10.2020

18:00 >> 15:47

0

U zemlji Deda Mraza bebe ne spavaju u krevecu

Zašto finske bebe spavaju u kutijama?
Copyright Pixabay

Finska pre skoro sto godina nije bila bogata zemlja i dosta dece je umiralo odmah nakon rođenja ili u prvim mesecima života. Tridesetih godina prošlog veka doneta je odluka da siromašne porodice dobiju kutiju u kojoj se nalaze odeća, pelene, peškir, vreća za spavanje, kupke – sve ono što je bebi potrebno kad se rodi. Godine 1949. paket su počele da dobijaju sve trudnice koje idu na redovne preglede i pohađaju tečajeve o nezi beba.  I tako je ostalo do danas.

Sada majke mogu da biraju da li žele da dobiju kutiju sa opremom za bebu ili novčanu pomoć od 150 evra, i njih 95 odsto bira paket.

U tim kutijama sve bebe spavaju nekoliko meseci, bez obzira na imovinsko stanje, i to je postalo deo tradicije. Finci smatraju da je zahvaljujući upotrebi tih kutija smanjena stopa smrtnosti od sindroma iznenadne dojenačke smrti, jer bebi onemogućava bilo kakvo okretanje.

Pixabay

Nemojte misliti da su u toj kutiji sve nove stvari. Spakovane su one koje su već korišćene, ali su oprane i ispeglane. Finci nisu skloni bacanju u kontejner nepotrebnih stvari. Potpuno je normalno da garderobu koju su njihova deca prerasla poklone rođacima ili kolegama.

Sadržaj kutije tokom godina delimično je izmenjen. Tako, od 2006. godine, paket ponovo sadrži pamučne pelene, jer Finci vode računa o ekologiji, a izostavljene su flašice u cilju podsticanja dojenja.

Ovakvu kutiju, kakvu dobijaju sva deca u Finskoj, dobio je i naslednik britanske krune princ Džordž, sin princa Vilijama i Kejt Midlton. Od tada su te kutije postale globalno popularne, a trojica preduzimljivih Finaca u tome su videla dobru zaradu. I nisu pogrešila. Sada takve bejbi kutije šalju po celom svetu. Sličan posao pokrenule su i dve žene u SAD, a postoji i nekoliko kompanija u Velikoj Britaniji. Sve bebe rođene u bolnicama “Kraljica Šarlot” i „Čelsi” dobijaju ovakve kutije.

Sada se izgled kutije za bebe, u zavisnosti od zemlje, prilagođava lokalnim potrebama. U Južnoj Africi kutije prave od plastike, jer su majkama potrebnije kadice za kupanje nego mesto gde će beba da spava. U Južnoj Africi, zbog malarije, bebe dobijaju mrežu protiv komaraca.

Pročitajte još:

Kinesko sujeverje tokom trudnoće

Menjaju ime deci zbog besplatnog Interneta

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike