Na ovom jezeru imate osećaj kao da hodate po Mesecu

20.05.2022

18:23

0

Autor: 24sedam

Nestvarnu Barakudu nazivaju i prirodnim fenomenom

Na ovom jezeru imate osećaj kao da hodate po Mesecu
profimedia-0492669519 - Copyright Profimedia

Jezero Barakuda, koje se nalazi na severnoj obali ostrva Koron na Filipinima, nudi jedinstveno iskustvo ronjenja. Kako god da se zove, nema straha od jata grabljivica koje će navaliti iz dubine. Ime je dobilo po ogromnom skeletu barakude koji je tamo pronađen.

Profimedia
 

Ali Barakuda ipak krije iznenađenje. Jezero, koje se naziva i Lulujuan zbog kristalno plave vode na površini, ima toplih 28 stepeni celzijusa, ali na oko 13 metara temperatura se drastično menja i penje na 38 stepeni, da bi se ponovo ohladila na dnu. Razlog tome je mešanje slatke i slane vode u jezeru, a tanka granica koja ih razdvaja jasno se vidi na dva mesta: na četiri i 14 metara. Oni koji su ga videli kažu da u daljini podseća na dugačak, tanak, tamnosivi horizontalni tornado.

Profimedia
 

U kombinaciji sa krečnjačkim oblicima koji se uzdižu iz dubina i nastavljaju iznad površine čini gotovo nestvaran prizor. Ronioci opisuju osećaj istraživanja toplih i hladnih delova jezera bestežinskim, poput hodanja po Mesecu. Ali osim astronautskog iskustva, jedna od posebnosti je specifično peščano dno koje se meša sa muljem i formira želatinastu, svilenkastu površinu. Na dubini od približno 34 metra, voda se menja od plave do braonkaste nijanse.
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike