Jedine devetorke na svetu proslavile 1. rođendan: "Najveći izazov je naterati ih sve na spavanje u isto vreme"

06.05.2022

18:30

0

Ova deca su, kažu roditelji, pravo čudo jer su šanse za njihovo preživljavanje bile 50 posto

Jedine devetorke na svetu proslavile 1. rođendan: "Najveći izazov je naterati ih sve na spavanje u isto vreme"
Screenshot 2022-05-06 at 15-58-48 ArBy 🩸 (@les_nonuples_arby) • Instagram photos and videos - Copyright Instagram/les_nonuples_arby

Kader Arby (36) i njegova supruga Halima Cisse (27), iz Malija u zapadnoj Africi, postavili su svetski rekord kada suprošle godine 4. maja dobili devetoro dece odjednom. Bebe su nakon dolaska na svet neko vreme bile u inkubatoru, budući da su bile vrlo krhke.

Danas su to zdrava deca koja su proslavila prvi rođendan. Njihovim roditeljima nije nimalo lako jer ima puno posla oko mališana. U tome im svakodnevno pomaže i tim medicinskih sestara. Za sad majka s decom još uvek živi u blizini bolnice, u bolničkom stanu kako bi deca bila pod budnim okom lekara još neko vreme. Osoblje klinike priprema poseban jelovnik za njih, a pomažu i u svemu ostalom.

- "Od početka smo ih, po preporuci lekara, hranili na flašicu, jer ko bi mogao dojiti devet beba u isto vreme" - rekao je Arby pa dodao da imaju pet devojčica i četiri dečaka, a na rođendanskoj zabavi im se pridružila starija sestra Souda (3) i medicinsko osoblje.

Dečaci se zovu Oumar, Elhadji, Bah i Mohammed VI, a devojčice Adama, Oumou, Hawa, Kadidiai Fatouma.

Roditelji priznaju kako je najveći izazov naterati ih sve na spavanje u isto vreme, jer su, kao i sva deca, različitih karaktera - dok neki od njih mirno legnu, drugi naokolo skaču i sve ih razbude.

Ova deca su, kažu roditelji, pravo čudo jer su šanse za njihovo preživljavanje bile 50 posto. Proveli su mnogo neprospavanih noći u strahu od najcrnjeg scenarija.

Deca su se rodila u 6. mesecu trudnoće s porođajnom težinom između 500 grama i jednog kilograma. Pri porođaju je asistirala ekipa od deset lekara, 25 bolničara i 18 medicinskih sestara. Halima je umalo umrla zbog preteranog gubitka krvi. 

Mnogi svetski mediji preneli su vest o njihovom rođenju.

Pred sam porođaj njen stomak je, prema procenama lekara bio težak 30 kilograma. Bebe je rodila carskim rezom.

Ni sami ne znaju kako su dobili baš devetoro dece odjednom, jer su začete prirodnim putem. Pripisuju to Alahovoj milosti.

- Mi smo pobožni Muslimani. Moja žena je jedinica dok ja imam osmoro braće i sestara. Ne postoji ništa u istoriji naše porodice što bi objasnilo kako se to dogodilo, osim Alahove milosti. Ova deca su njegov dar nama - rekao je Kader.

Do prošle godine je rekord u broju beba držala Nadya Suleman koja je 2009. rodila osmorke, prenosi Daily Mail.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike