Bunker imena Valentin

01.11.2020

17:00 >> 15:30

0

Nekada fabrika podmornica, danas memorijalni centar

Bunker imena Valentin
Copyright Pixabay

Tokom drugog svetskog rata, nemački admiral Karl Denic, maštao je da poseduje flotu od 300 podmornica kako bi porazio saveznike. Njegove podmornice u prvim mesecima rata, nanosile su ogromnu štetu savezničkim brodovima. Kako je ratna sreća okretala leđa nemačkom rajhu,  nacistička komanda je zaključila, da su upravo podmornice oružje koje može povratiti njihovu superiornost na bojnom polju. U tu svrhu, u blizini Bremena,  na obali reke Weser, nacisti su započeli u periodu 1943 do 1945.godine gradnju kolosalnog betonskog bunkera sa ciljem da se u njemu skriveno i zaštićeno od neprijateljskih bombi prave nove podmornice. Na izgradnji ovog bunkera, koji je u to vreme bio jedan od najvećih vojnih projekata, učestvovalo je na hiljade radnika. Ideja nemačkih vojnih stratega bila je da se u tom bunkeru grade nove, super moderne podmornice, koje bi preokrenule tok rata.

Profimedia

Ovo je jedan od najvećih i najjačih bunkera koji su se gradili na tlu Evrope. U njemu je trebalo graditi podmornice posebnim, novim tehnologijama. Nacistički čelnici mnogo su očekivali od ovog projekta, pa je on vrlo brzo postao prioritet.

Tako je i bilo. Za samo dvadeset meseci nastao je bunker imena Valentin na kojem su radili, ali i umirali izmučeni ljudi. Smene su trajale po 12 sati, i prekida rada nije bilo. Oko dve hiljade ljudi je umrlo na njegovoj izgradnji usled iscrpljenosti i nehumanih uslova.

Profimedia

Međutim, britanski bombarderi su uništili deo bunkera 1945. godine i gradnja je zaustavljena. U ovom bunkeru nije izgrađena više ni jedna podmornica.

Nakon rata, bunker Valentin je menjao namenu. Od toga da su ga prvo saveznici koristili kao metu za ispitivanje bombi, do momenta u kome postaje lokalno igralište za decu. Krajem 1950-ih nemačka vojska ga je koristila kao poligon, a potom je služio mornarici kao skladište.

Danas je Valentin memorijalni centar u kojem se održavaju izložbe koje podsećaju na užase rata kako se nikada ne bi ponovili.

Pročitajte još:

10 najsurovijih vladara u svetskoj istoriji, a za neke od njih možda nikada niste čuli (FOTO)

Pažljivo planirane pljačke muzeja

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike