Sestre iz Jugoslavije pronašle ženu koja im je promenila život: Posle 23 godine priča je konačno dobila srećan kraj (VIDEO)

03.05.2022

18:30

0

Autor: 24sedam

Trejsi nije znala da je traže već dve decenije

Sestre iz Jugoslavije pronašle ženu koja im je promenila život: Posle 23 godine priča je konačno dobila srećan kraj (VIDEO)
aida_sestre_iz_amerike_traze_zenu_bijeg_jugoslavija - Copyright FOTO: Skrinšot/ StarTribune

Kada je Ajda Zugaj sa svojom sestrom kao izbeglica 1999. godine napustila tadašnju Jugoslaviju, u avionu su srele ženu Trejsi koja ime je dala jedno pismo. Od tada su pokušavale da je nađu, a želja im se konačno ispunila tek ove nedelje, uz pomoć medija i društvenih mreža.

- Bile smo na letu iz Amsterdama za Minesotu. Moja sestra je pričala engleski, a ja nisam znala nijednu reč. Pokušavale smo da se sporazumemo mimikom. Dala nam je nam pismo, uz napomenu da ga ne otvaramo dok ne izađemo iz aviona. Na njemu je pisala poruka dobrodošlice. Kada sam otvorila koverat, unutra se nalazilo 100 dolara. Možda se čini da to nije mnogo, ali je nama to bila ogromna suma uz pomoć koje smo preživele leto... Želela bih da pronađem Trejsi i zahvalim joj na velikodušnosti, ljubaznosti, saosećanju i dobrodošlici koju je poželela mojoj sestri i meni - navela je Ajda, između ostalog, u snimku moleći za pomoć.

Ajda i njena sestra Vanja su 1999. prešle granicu sa Mađarskom  i uspele da dobiju vizu kako bi otišle za SAD. Pismo koje im je obeležilo taj period života dobile su 31. maja. 1999.

- Devojkama iz Jugoslavije, žao mi je što je bombardovanje vaše zemlje prouzrokovalo probleme vašoj porodici. Nadam se da će vaš boravak u Americi biti bezbedan i srećan za vas - dobrodošle u Ameriku - iskoristite ovo kao pomoć - prijateljica iz aviona Trejsi - pisalo je na koverti.

Ajdin snimak se ubrzo proširio i medijima, za to vreme Trejsi Pek nije ni znala da je sestre traže decenijama.

Međutim, sve se promenilo prošle subote kada je počela da dobija gomilu poruka i poziva.

Prvo joj je pisao teniski trener, a potom i najbolja prijateljica.

- Da li si videla prilog CNN-a? To si sigurno ti - rekli su joj.

Čim je videla sliku pisma, sećanja su počela da joj naviru.

 

 

Setila se da je u avionu sedela pored dve sestre iz Jugoslavije. Podsetile su je na njene ćerke. Otvorila je tašnu i izvukla koverat u koji je stavila 100 dolara. Nije mogla ni da pretpostavi koliko će im taj gest značiti.

Kako je navela, decu je oduvek učila da budu ljubazna jer nikad ne znaju kako njihovi postupci mogu da utiču na druge. Nije ni sanjala da će i sama biti primer koliko ljubaznost može nekome da znači.

Naposletku, uspela je da se sa sestrama čuje preko Zuma.

- Toliko sam bila dirnuta da sam morala da vam pomognem na neki način - rekla je Trejsi.

- Vaša ljubaznost je i dalje u meni jer je prenosim dalje svakog dana - rekla je Ajdina sestra Vanja Kontino.

Sestre se nadaju da će jednog dana moći i uživo da se sretnu sa Trejsi koja je obećala da će im napraviti palačinke. 

Inače, sestre su nakon tri meseca, po dolasku u Ameriku, smeštene u hraniteljsku porodicu. Ajda je počela da uči engleski, a uskoro su im se pridružili i roditelji. Kasnije su se preselili u Njujork, sa dva kofera i 500 dolara.

Danas, Ajda govori četiri jezika i radi za neprofitnu organizaciju koja pomaže mladima, a Vanja je anesteziolog sa privatnom praksom u Konektikatu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike