Nova preporuka španskih naučnika - bez komunikacije u metrou

02.11.2020

15:00 >> 17:38

0

Autor: A.G.

Istu meru predložiće i za sve ostale vidove javnog prevoza

Nova preporuka španskih naučnika - bez komunikacije u metrou
Copyright Profimedia

Naučnici španskog Nacionalnog veća za istraživanja preporučuju da korisnici metroa i javnog prevoza ne razgovaraju međusobno ili putem mobilnog telefona tokom vožnje metroom kako bi se na taj način sprečilo širenje koronavirusa, piše španski list La Vanguardia.

Preporuku su obrazložili podacima po kojima bi se uvođenjem takve mere rizik od zaraze mogao znatno smanjiti. Španska naučnica María Cruz Minguillón istakla je važnost luftiranja prostorija, ali smatra i da bi bilo dobro poštovati još jednu meru – meru ćutanja. To znači ne razgovarati ni sa kim za vreme vožnje javnim prevozom. Pojašnjava da ćutanje, uz pravilno nošenje maske doprinosi smanjenju rizika od zaraze.

Profimedia

Takođe, naglašava se da u podzemnoj železnici nema nikakve ventilacije te da je, ako se neko zaražen koronavirusom vozi metroom, vrlo važno da vazduh ostane što čistiji. Smatra da bi se ista mera trebala primenjivati i u drugim vrstama javnog prevoza.

Inače, ukupan broj slučajeva zaraze korona virusom u Španiji iznosi 1,19 miliona i zemlja je suočena sa ozbilnim porastom broja novozaraženih. Do sada je od posledica virusa korona u toj zemlji umrlo gotovo 35.900 ljudi.

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike