Kukanje je nacionalna bolest u ovoj zemlji, a pesimizam stil života

20.03.2022

13:00

0

Autor: 24sedam

Uvek pronađu razlog za brigu

Kukanje je nacionalna bolest u ovoj zemlji, a pesimizam stil života
pexels-andrea-piacquadio-3752834 - Copyright Pexels

Sklonost posmatranja stvari sa mračne strane, posebno je svojstveno jednom evropskom narodu. Onom koji veruje da uvek ima razloga za pesimizam.

Časopis “The New York Times” je još početkom 1990-ih godina objavio Gallupovo istraživanje prema kojem su stanovnici Mađarske ispali najzabrinutiji za svoju budućnost.

Godinama kasnije, situacija se nije mnogo promenila pa se počelo govoriti o pesimizmu na mađarski način. Mađarski psiholog Zsofia Ujpal tvrdi kako je kukanje postalo nacionalni sport koji za razliku od pravih sportova definitivno nije dobar za zdravlje.

Pexels
 

Uvreženo je mišljenje da su Mađari najpesimističnija nacija na svetu, koji nikada nisu zadovoljni trenutnom situacijom i uvek nađu razlog za brigu. To je ono što se podrazumeva pod fenomenom poznatim pod nazivom „Hungaro-pesimizam“. Postoje čak i stručnjaci koji ispituju ovu „nacionalnu bolest“.

Pixabay
 

Zanimljivo je da nema mnogo optimizma ni u većini mađarskih književnih dela. Takođe, u poređenju sa radosnim nacionalnim himnama drugih naroda, mađarska himna je relativno tužna.

Po oceni stručnjaka, kuknjava je s godinama postala mađarska tradicija, što se direktno ogleda i kroz razgovor sa ljudima. Ako lokalcu postavite pristojno pitanje „Kako si?“, prvo što će vam reći biće žalba ne nekoga ili nešto.

Profimedia
 

Da je stvar ozbiljno uzela maha pokazuje i jedna tačka dnevnog reda skupštine ove zemlje. Naime, u mađarskom parlamentu pre par godina ozbiljno se raspravljalo o zaustavljanju sata na letnjem vremenu kako bi stanovnici Mađarske uživali više sunca i dnevne svetlosti, kako bi popravili raspoloženje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike