Bizaran praznik u Meksiku: Slave dan mrtvih!

02.03.2022

19:55

0

Svaki narod pokušava da održi duhovnu vezu sa svojim voljenim, koji su preminuli, ali se čini da su Meksikanci otišli korak dalje, pa slobodno možemo reći da se smeju smrti u lice

Bizaran praznik u Meksiku: Slave dan mrtvih!
profimedia-0641995563 - Copyright Profimedia

Svake godine u periodu od 31. oktobra do 2. novembra slavi se Dan mrtvih, ili na španskom Dia de los Muertos, kada se organizuju ulični karnevali, a porodice odlaze na groblja svojim najmilijima, koji više nisu živi.

Koreni ovog praznika datiraju još iz perioda Asteka, kada se slavio bog Sunca, pa je smrt shvatana kao žrtvovanje zbog božanstva. Kasnije katolička crkva usvaja i modifikuje ovaj praznik, povezujući ga sa žrtvovanjem Isusa Hrista i osnovnim nečelom hrišćanstva po kome je telo kvarljivo, a duša je besmrtna. Dan mrtvih, ili praznik mrtvih možemo povezati i sa meksičkom revolucijom koja se odigrala početkom 20. veka, pa je doktrina umreti za ideologiju približila ovaj praznik radničkoj klasi.

Profimedia
 

Kako se slavi Dan mrtvih?

Sa obzirom na činjenicu da praznik traje tri dana, 1. novembra porodice odlaze na groblja preminule dece i taj dan je posvećen Malim anđelima, ili na španskom angelitos, kada se grobna mesta ukrašavaju balonima, slatkišima i igračkama.

2. novembra se slavi Dan svih duša, posvećen odraslima koji su preminuli. Tada se na grob iznosi omiljena hrana i poće pokojnika, a obično se nosi kandirana bundeva, ušećereni slatkiši u obliku lobanja, kao i posebna vrsta hleba pan de los muertos koji je neka vrsta lepinje sa šećerom. Od pića za Dan mrtvih se iznosi tradicionalno piće sa ovih prostora pulke, a od cveća meksički neven, za koji se smatra da privlači duše mrtvih. Porodica donosi i fotografije osobe koja je na „onom svetu“, a nije redak slučaj i da celu noć provedu na groblju.

Poseban kuriozitet predstavljaju vesele boje i crteži na spomenicima, koji su svakako nešto što ne smete propustiti ukoliko se odlučite da posetite ovu južnoameričku državu.

Profimedia
 

Kult sveta Smrt

Ovaj kult, koji se na španskom jeziku naziva La Santa Muerta je zapravo zaštitnik niže klase, popularan među sirotinjom i kriminalcima i zabranjen od strane katoličke crkve. Zapravo je deo društva zaboravljenih, pa su neobični i predmeti koji sledbenici ostavljaju pored kulta ženskog kostura u odeći svetice sa kosom u ruci i cvećem na glavi. Pa se tako na oltaru mogu naći rum, tekila, cigarete, ali i cveće i slatkiši.

Profimedia
 

Karneval 

Sama proslava ovog praznika počinje karnevalom 31. novembra. Lokalci, ali i turisti na svojim licima iscrtavaju kosti lobanje i oblače se u vesele boje, dok glavu ukrašavaju vencima svežeg cveća. Celu povorku prati muzika uživo i dobra atmosfera.

Profimedia
 

Gde se još slavi Dan mrtvih

Počast mrtvima uz pozitivno sećanje na njihov život se obeležava još i u Brazilu, Ekvadoru, Peruu, Gvatemali, Aziji i Okeaniji. Kada je naša zemlja u pitanju najpribližniji praznik su Zadušnice, kada porodica odlazi na groblje i uz sveće, hranu i cveće odaje poštu svojim najbližima, koji više nisu sa nama.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike