U Beču pronađena jabuka stara 4.000 godina

12.11.2020

13:10 >> 13:08

0

Autor: A.G.

Ni nalik voćki kakvu znamo

U Beču pronađena jabuka stara 4.000 godina
Copyright Pixabay

Pronađena jabuka nema mnogo sličnosti sa današnjim vrstama. Ovaj podatak možda ne bi bio toliko iznenađenje da ne znamo da se uzgoj jabuka u Evropi pojavio hiljadama godina kasnije.

Naučnici pretpostavljaju da pronađena voćka spada u grupu divlje jabuke, da je osušena pre 4.000 godina, a zatim odložena za zimnicu. Ostaci jabuke pronađeni su tokom iskopavanja neolitskog naselja u mestu Oberlaa. Pretpostavlja se da je jabuka ubrana u šumama koje su tada pokrivale brdo Laaer i dolinu Liesingbach. Ovaj plod predstavlja najstariji primerak jabuke na bečkom tlu. Tokom istog iskopavanja otkrivene su i žitarice i neke životinjske kosti. To omogućava uvid u osnove života neolitskih stanovnika u naselju Oberlaa.

Pixabay

Od 1973. godine se u Austriji “Dan jabuka” tradicionalno obeležava drugog petka u novembru. Ovaj dan ne spada u zvanični popis praznika, već je plod građanske inicijative nastale sa ciljem jačanja ekonomskog značaja jabuke i voćarstva u regiji. Austrijanci godišnje konzumiraju oko 70.000 tona jabuka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike