Gusari sa Kariba: Mnogi postupci koji su im pripisivani nisu tačni, osim jednog

23.01.2022

16:30

0

Nisu terali neprijatelje da hodaju po dasci, retko su zakopavali blago i nisu svi bili kriminalci

Gusari sa Kariba: Mnogi postupci koji su im pripisivani nisu tačni, osim jednog
profimedia-0192298537 - Copyright Profimedia

Iako je istorija o piratima veoma zanimljiva i na osnovu nje su napisane brojne poznate knjige I snimljeni popularni filmovi, mnogo toga od ikonografije koja ih prati u tim predstavljanjima nije tačno.

Ipak, poznati povez preko oka jeste bio prisutan u njihovim životima.

Period od 1700. do 1725. godine poznat je kao zlatno doba pirata. Prostor na kome su bile najprisutnije gusarske posade bilo je Karipsko more. U ovoj zoni plovili su mnogi trgovački brodovi koji su bili izazov za pirate.

Mnogi postupci koji su im pripisivani nisu tačni. Nisu terali neprijatelje da hodaju po dasci, retko su zakopavali blago i nisu svi bili kriminalci. Život pirata je takođe često bio bolji od života većine trgovačkih putnika i drugog brodskog osoblja u to vreme.

Profimedia
 

Jedna od stvari koja je istinita o piratima jeste to da su neki od njih nosili povez preko oka.

Uobičajena teorija je da su pirati stavljali povez na očnu duplju nakon što bi izgubili oko u borbi. To ima smisla, i verovatno je bilo mnogo osakaćenih pirata koji su iz tog razloga stavljali povez, ali neki veruju da to nije dovoljno dobro objašnjenje, s obzirom na to da su povez nosili i drugi mornari koji nisu bili pirati.

Nedavna hipoteza kaže da su pirati koristili povez za oči da zaštite svoj vid!

Ljudsko oko se brzo prilagođava dnevnoj svetlosti kada na nju izađe iz slabo osvetljenog okruženja. Međutim, oku je potrebno čak 25 minuta da se prilagodi slabom osvetljenju kada u njega pređe sa dnevne svetlosti.

Profimedia
 

Prednost piratskog poveza za oči

Činjenica da je očima potrebno duže da se prilagode slabom osvetljenju uticala je na borbe, posebno one koje zahtevaju kretanje između osvetljenih i neosvetljenih mesta. Pirati, kada bi se ukrcali na brodove, prvo bi zauzimali palubu, a onda bi morali da prođu ispod palube da završe borbu. Takođe, kada bi se na njihov brod ukrcali neprijatelji, oni bi ih čekali ispod palube. Nakon prelaska u potpalublje, borba bi postala teža jer bi im trebalo neko vreme da se oči prilagode tami.

Profimedia
 

Jedan problem je, međutim, što ne postoje istorijski izveštaji koji pominju poveze za oči koje na ovaj način koriste pirati ili drugi pomorski borci. Takođe ne postoje arheološki dokazi za tu ideju, a uz to je teško tu hipotezu potvrditi kroz arheologiju. Stoga, iako je verovatna, teorija u ovom trenutku ne može da se proveri.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike