U moru snimljeno neobično stvorenje nakon 20 godina! Kad se uplaši pokrije se "ćebetom"(VIDEO)

22.01.2022

14:00

0

Ove hobotnice su "najsektremniji primer disproporcije polova"

U moru snimljeno neobično stvorenje nakon 20 godina! Kad se uplaši pokrije se "ćebetom"(VIDEO)
Screenshot_2 - Copyright Printscreen Youtube/Beau Eastman

Pomorski biolog Džasinta Šeklton opisala je svoje iskustvo kao "Susret koji se dešava jednom u životu", kada je naletela na retku vrstu hobotnice duginih boja u blizini ostrva Lejdi Eliot na Velikom koralnom grebenu.

 

 

Džasinta je ronila oko grebena na obali Kvinslenda kada je naišla na stvorenje intenzivnih duginih boja, piše Daily Mail.

 - Kada sam je videla pomislila sam bi to mogla da bude mlada riba sa dugim perajima, ali kako se približila, shvatila sam da je hobotnica i nisam mogla da sakrijem svoje uzbuđenje - rekla je ona.

 

 

Ove hobotnice su "najsektremniji primer disproporcije polova". Ženke mogu da porastu do dva metra u dužinu, dok mužjaci porastu svega 2,4 centimetra i nemaju plašt ili prekrivač duginih boja koji ih čini toliko privlačnim. Naučnici smatraju da su mužjaci manji, jer nakon parenja brzo umiru.

Ženke koje dobiju šareni "prekrivač" koriste ga kako bi izbegle predatore i u njemu "kriju" plave bodlje sa mastilom koje koriste za samoodbranu.

Navodi se da je ovakva hobotnica snimljena pre oko 20 godina.

Ova retka vrsta hobotnica prvi put je otkrivena 1963. godine, a kada se uplaši, ispruži ruke koje podsećaju na ćebe kako bi uplašila predatore.


Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike