U ovom carstvu žena muškarci su potrebni samo za stvaranje potomstva i kopanje grobova

18.01.2022

10:00

0

Autor: 24sedam

Poslednje svetske oaze matrijarhata

U ovom carstvu žena muškarci su potrebni samo za stvaranje potomstva i kopanje grobova
profimedia-0344643540 - Copyright Profimedia

Kihnu i Manija, dva mala estonska ostrva ostala su verovatno poslednje svetske oaze matrijarhata, odnosno društva u kojima žene vode glavnu reč.

One popravljaju traktore, obrađuju zemlju, proizvode i prerađuju hranu, vode verske obrede, upravljaju svetionikom… Samo za jedan posao ipak čekaju muškarce. A to je iskopavanje raka, iako su kroz istoriju bile u situacijama da su i to morale same.

Međutim, ova mesta nisu preko noći postala carstvo žena. Muškarci su počeli da nestaju iz svakodnevnog života u 19. veku jer se većina bavila ribolovom pa su provodili mesece na moru. Spletom okolnosti, žene su polako napuštale tradicionalne ženske uloge, preuzimale na sebe sve više svakodnevnih poslova potrebnih za funkcioniranje zajednice i počele potpuno da upravljaju ostrvom.

 

 

Prioritet žena na ostrvu Kihnu je briga o porodici, a cela zajednica ima jasnu hijerarhiju i raspodelu zaduženja.

Zanimljivi su i znaci koji otkrivaju status žene. Ako žena preko nošnje nosi kecelju, to znači da je udata i da joj je muž verovatno negde na moru.

Žene na ostrvu Kihnu danas traže način da sačuvaju svoju tradiciju i nasleđe i odgovor pronalaze u turizmu i promociji svog načina života kroz festivale, edukativne inicijative… U jedno su sigurne - masovni turizam ne žele, niti za njega imaju mogućnosti.

 

 

Na ostrvu Kihnu ulice nemaju linije po sredini, jedini saobraćajni znakovi su putokazi za četiri sela na ostrvu, nema bankomata, niti restorana koji je otvoren cele godine, nema komercijalizacije.

 

 

Tradicionalni Kihnu ima sve učestaliji problem modernog doba. Populacija se ubrzano smanjuje zbog nedostatka radnih mesta, a stanovnice koje ostaju uglavnom su starije životne dobi. Danas, na ovom mestu živi svega par stotina stanovnika, piše putnikofer.hr.

Drugi problem koji “preti” tradicionalnom načinu života je povratak muškaraca. Industrija ribarstva se menja i muškarci dolaze kući na sve duže periode, a neki čak i ostaju na ostrvu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike