Danas je najdepresivniji dan u godini - Ima li razloga za brigu?

17.01.2022

13:00

0

Autor: 24sedam

Od 2005. godine, mit o plavom ponedeljku proganja svet, a sve zahvaljujući reklamnoj kampanji

Danas je najdepresivniji dan u godini - Ima li razloga za brigu?
profimedia-0297697975(3) - Copyright Profimedia

Neko će vam danas reći da je ovo najtužniji dan u godini, ali nemojte mu slepo verovati. Prvo se informišite.

Od kada i zašto se treći ponedeljak u januaru smatra najdepresivnijim danom u godini?

Teoriju o tome uspostavio je 2004. Klif Arnal, velški psiholog koji je predavao u večernjoj školi edukacionog centra Univerziteta u Kardifu. Pri odabiru tog jednog, globalno lošeg dana, u obzir je uzeo niz faktora, uključujući vremenske uslove, finansijske okolnosti, vreme koje je prošlo od praznika i ključno, motivaciju ljudi.

Ipak, fenomen zvani „Blue Monday“ u principu je ideja jedne marketinške firme koja je na taj način želela da poveća prodaju letnjih turističkih aranžmana.

Profimedia
 

I sam Arnal je jednom prilikom priznao da je slučajnim odabirom izabrao datum kada su ga pitali da izračuna najdepresivniji dan u godini, prenosi index.hr.

– Prvo su me pitali da dođem do dana za koji mislim da je najbolji za rezervisanje letnjeg odmora. Kada sam počeo da razmišljam o motivima za bukiranje i svemu onome što mi je na hiljade ljudi govorilo tokom godina, svi faktori upućivali su na to da je treći ponedeljak u januaru posebno depresivan – objasnio je on.

Ubrzo je taj pojam postao globalno popularan, do te mere da pojedini psiholozi upozoravaju na njegov loš uticaj kod osoba koje se i inače bore s depresijom.

– Nisam ni slutio da će moja formula steći popularnost kakvu ima – rekao je Arnal za CNN.

Profimedia
 

Tvrdi i da je vodio kampanju protiv sopstvene ideje o “plavom ponedeljku”. Kampanja se zvala “Stop plavom ponedeljku”. Ali ispostavilo se da je i to bio marketinški trik, ovaj put u cilju da podstakne zimski turizam na Kanarskim ostrvima.

Ipak, istraživanja nikada nisu dokazala da postoji jedan dan koji je depresivniji od svih ostalih. U pitanju je samo još jedan PR štos koji se, nažalost, zacementirao u modernu kulturu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike